Írország minden eszközzel elkerülné a határellenőrzés visszaállítását

Az Európai Unió nem hajlandó újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást, és nem lesz olyan Brexit-egyezmény, amelyből hiányozna az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére kidolgozott készenléti mechanizmus – jelentette ki az ír miniszterelnök-helyettes.

Simon Coveney, aki a külügyminiszteri tisztséget is betölti az ír kormányban, a The Sunday Times című brit  konzervatív lapban megjelent cikkében leszögezi: a készenléti megoldás (backstop) nem a kereskedelemről és a gazdaságról, hanem a békéről szól és célja az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás megvédése.

A fizikai határ megszüntetése Írország és Észak-Írország között integráns eleme a törékeny béke konszolidációjának – hangsúlyozta az ír miniszterelnök-helyettes.

Coveney szerint a határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti megoldás jogilag alátámasztott szükségszerű garancia, és ha a brit szándékoknak megfelelően e mechanizmus alkalmazhatóságának időtartamát korlátoznák, vagy lehetőséget teremtenének arra, hogy egyoldalúan ki lehessen lépni a mechanizmusból, akkor ez a garancia veszne el.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre