A Szentatya a közel-keleti olajmonarchiába látogat

Február 3. és 5. között tartózkodik Péter utóda az arab emírségben. Látogatása két fő mozzanata a vallásközi találkozó a muzulmán vezetőkkel, illetve szentmise a Zájed sportcsarnokban - írta meg a Vatikáni Rádió.

Az ország vallási megoszlása 2010-es adatok alapján: muzulmán (77% – melynek legnagyobb része szunnita), keresztény (12,5%), hindu (6,5%), buddhista (2%), egyéb (2%). 

Az egyház helyzete a térségben

Az Egyesült Arab Emírségek apostoli nunciusa Padilla Francisco érsek. A dél-arábiai apostoli vikariátust 2011-ben alapították. Vezetője Paul Hinder OFM címzetes püspök. A vikariátus közel 1 millió négyzetkilométernyi területén majdnem 42 millió lakos él. Közülük 996 ezer katolikus, akiknek 16 plébánián összesen 64 egyházmegyés pap teljesít szolgálatot. 2 szeminarista végzi filozófiai és teológiai tanulmányait, 53-an tagjai férfi, 50-en a női szerzetesi intézményeknek. 27 nevelő intézet, 10 jótékonysági intézmény működik. Tavaly 2770 keresztelőt tartottak.

A pápalátogatás mottója és logója

A pápai út logója egy galamb, csőrében olajággal: azt szimbolizálva, hogy Ferenc pápa a béke követeként keresi föl az arab országot. A galamb színei a vatikáni zászlót idéző sárga és fehér, míg az Egyesült Arab Emírségek zászlajának színei a galamb testén láthatók: piros, zöld, fehér és fekete. A pápalátogatás témája – „Tégy engem békéd eszközévé” – Szent Ferenc békeimájából való és kifejezi azt az imaszándékot, hogy a Szentatya látogatása az Egyesült Arab Emírségekben Isten békéjét hirdesse minden jóakaratú ember szívében.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás és kép: Vaticannews

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre