Pusztító tűzvész és árvizeket okozó esőzések Ausztráliában

Tűz pusztít Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánián, a kontinens méretű ország keleti részében, Queenslandben pedig a heves esőzések keltette árvíz okoz gondot.

A tartományi tűzoltóság tájékoztatása szerint Tasmánián már 170-190 ezer hektáron ég az erdő. A száraz, szeles idő nehezíti az oltást, még mintegy negyven tűzfészek terjedését nem állították meg. Hatalmas területek borultak lángba a tartomány középső, déli és délkeleti részén. Lakott területeket is fenyeget a tűz. Egyelőre ötszáz embert kellett kimenekíteni a veszélyeztetett déli Huonville-ből. Az állam tizenhat körzetére adtak ki figyelmeztetést, hogy adott esetben nagyon gyorsan hagyják el lakhelyüket az emberek.

Egyidejűleg Ausztrália keleti részén az árvízek okoznak súlyos gondokat. Queenslandben a monszunesők következtében tovább romlott az árvízhelyzet. A meteorológusok előrejelzése szerint szombaton 150-200 milliméternyi eső hullhat az állam északi részén fekvő Townsville környékén.

Az előrejelzések szerint a következő két napban további heves esőzések várhatók. Mintegy négyszáz katonát mozgósítottak, hogy megvédjék a veszélybe került településeket.

(MTI)