Kenya válaszút előtt: a béke idején, de terrortól veszélyeztetve

Milyen úton indulhat el a sokat szenvedett, de ma békés napokat látó afrikai ország? A béke éveit gazdasági fellendülés is követi, vagy erősödnek a kenyaiakat Szomáliából fenyegető terrorista erők? Budapesten járt a Kenyai Köztársaság Közgyűlésének katolikus képviselőcsoportja.

 

Rendhagyó esemény keretében taglalták a résztvevők a Kenya előtt álló alternatívákat. Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság, valamint az Antall József Tudásközpont által közösen szervezett rendezvényen szólaltak fel a Kenyai Katolikus Képviselők Lelki Támogató Kezdeményezésének tagjai, valamint Azbej Tristan államtitkár.

Az afrikai ország – mely közel sem csupán atlétáiról lehet(ne) ismert – válaszút elé érkezett. Kenyában jelenleg politikai stabilitás és társadalmi béke honol, amely a kontinensen sajnos már önmagában sikerként könyvelhető el, azonban a helyzetet bajos szomszéd nehezíti. Miközben az ország, úgy tűnik, maga mögött hagyta saját belső viszályainak többségét, a Szomáliában aktív radikális iszlamista milíciák folyamatos fenyegetést jelentenek.

A keleti szomszéd voltaképpen bukott állam, amely nem képes gyakorolni belső szuverenitását, sőt, számos problémát intenzíven exportál. Az al-Shabab terrorista csoport rendszeresen betör az ország területére, ahol rajtaütés-szerűen támad elsősorban keresztény közösségekre, de január közepén ez a csoport támadott meg egy fővárosi szállodát is. A szélsőséges gárda felett nem gyakorol kontrollt senki: alapvetően Kenya területén kívül működnek, Szomália pedig ennél kisebb súllyal jelentkező nehézségeken sem képes úrrá lenni. 

Emellett azonban időről-időre saját szélsőségesei is nehezítik az egyébként a “Dolgozzunk együtt!” nemzeti mottóval rendelkező ország életét. Ramadán idején arra figyelmeztetik a keresztényeket, hogy megnő a terrortámadások veszélye, Nairobiban és környékén sem ritkák a keresztényeket érintő atrocitások, de a közelmúltban arra is volt példa, hogy halálra köveztek három keresztényt.

Kihívás tehát annak ellenére akad bőven, hogy az ország történelmében ritka időszaknak számító, a viszonylagos kiegyensúlyozottságával és stabilitásával jellemezhető periódus tizenhat éve, egy kisebb megingással ugyan, de folyamatosan tart. 

Nem véletlen, hogy a helyzetben lévő potenciálról beszélt Budapesten Dr. Christianus Wamalwa Wakhung, a Kenyai Köztársaság Nemzetgyűlése katolikus képviselőcsoportjának vezetője, aki azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy országa előtt több lehetséges gazdasági alternatíva is kínálkozik, és nem mindegyik tűnik egyaránt biztatónak. A világviszonylatban közepes jövedelemmel rendelkező gazdaság számára veszélyt jelent például az eladósodás, de a források helytelen felhasználása is rizikóssá válhat. A politikus Magyarország támogatását is kérte annak érdekében, hogy hazája jó irányt választhasson. 

Azbej Tristan ígéretet tett arra, hogy a további gazdasági fejlődés tekintetében Magyarország személyében Kenya partnerre talál. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár arra emlékeztetett; jelenleg is tanulnak kenyai fiatalok hazánk egyetemein, köszönhetően az államtitkárság speciális ösztöndíjprogramjának. 

A kenyai delegáció tagjai az Országházban találkoztak Juhász Hajnalkával, a Hungary Helps Program miniszteri biztosával is, aki közösségi oldalán e találkozó kapcsán kiemelte: “éljünk bárhol is a világban, hitünk és közös gondolkodásunk összehoz minket”. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre