Az Európai Roma Fesztiválzenekar első koncertje a Müpában lesz

A nemrégiben megalakult Európai Roma Fesztiválzenekar az anyaország nélküli romák, valamint az európai őshonos kisebbségek zenéjét kívánja képviselni. Az együttes az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kezdeményezésére állt össze és február 10-én adja debütáló koncertjét a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A zenekar próbáján járt fotóriporterünk, onnan küldte színes képriportját.

E hangverseny után a zenekar európai turnéra indul, amelynek minden állomásán a fellépők között megtalálható lesz majd az adott ország nemzeti kisebbségének egy-egy tagja.

A budapesti előadás művészeti igazgatója Szakcsi Lakatos Béla, a zenekarvezető Kathy Horváth Lajos.

A 37 tagú nagyzenekar mellett színpadra lép többek között Sárközi Lajos, Emilio, Ifj. Kathy Horváth Lajos, Patai Anna, Orbán György, Csík Gyula és Szakcsi Lakatos Róbert.

A külföldi fellépő a Django Reinhardt örökségét ápoló Dotschy Reinhardt Quartet lesz.

A koncerten elhangzik többek közt Liszt II. Magyar Rapszódiája, cigány kortárs és világzene, Toni Iordache cimbalomszólója, Szakcsi Lakatos Róbert: Múló hónapok, Reményi Ede: Repülj fecske című műve, de lesz amerikai dzsessz is cigány stílusban, hegedűszonáta (Eugéne Ysaÿe szerzeménye) és a résztvevők eljátsszák Pablo de Sarasate: Cigánydallamok című kompozícióját is.

(MTI)

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre