#NapiPápa: Házas hittérítők, avagy miért fontos a jó házasság?

A pápa ma a vallásokkal is gyakran foglalkozó Rota Romana, vagyis a Vatikán bíróságának tagjaival találkozott. Ferenc a hozzájuk intézett felszólalásában arról beszélt, hogy mik a jó házasság ismérvei és miként segítik a keresztény házaspárok az egyház munkáját.

A pápa úgy fogalmazott: a jó házasság két legfontosabb gyümölcse az „egymáshoz való hűség és az összetartozás”, amelyek egyúttal Krisztus egyházának is fontos sarokköveit képezik. 

A társadalom azonban sajnos sok esetben akadályozza, hogy a párok megélhessék ezeket az erényeket:

„Mai társadalmaink egyre inkább szekularizáltak és nem segítik elő a vallásosság megélését. Ennek eredményeképp egyre kevesebb olyan életutat láthatunk, amely valóban a Szentírás jegyében mutathat példát” – fogalmazott.

A pápa hangsúlyozta: a hűség és egység nemcsak a házasságban, hanem azon kívül is, minden személyes kapcsolat tekintetében fontos erények. 

„Mindannyian ismerjük azokat a problémákat, amelyek abból kerekednek, ha nem tartjuk meg ígéreteinket” – mondta.

Ferenc pápa szerint a papoknak is fontos szerepe van abban, hogy a szerelmespárok felkészülhessenek egy „őszinte egységben és hűséges szeretetben” eltöltött életre. 

Példaként hozta fel két ókeresztény szent, Aquila és Priscilla történetét, akik házastársként, közösen segítették Pál apostol hittérítői munkáját.

A pápa szerint a jelenben élő keresztény házastársak szintén jelentős mértékben segítik az Egyház munkáját azáltal, hogy jó példát mutatnak a társadalom felé:

„Ők mindenki számára az igaz szeretet példáját mutatják, és ilyen minőségükben maguk is az egyház hittérítőivé válnak” – fogalmazott. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre