A fogantatástól a természetes halálig – filmbemutató, és beszélgetés az emberi élet értékéről

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel mutatkozott be az életvédelem terén immáron két éve aktív szerepet vállaló Fiatalok az Élet Szolgálatában nevű szervezet január 28-án Budapesten. Tudósításunk.

 

A Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) egy több, mint 2 éve működő szervezet, aminek tagjai olyan fiatal lányok és fiúk, akik szeretnék felhívni az emberek figyelmét arra, hogy

az élet a fogantatástól a természetes halálig tart, és hogy minden ember élete egyformán értékes.

A fiatalok gyakran kapnak meghívást különböző iskolákba, közösségekbe, hogy beszéljenek az abortuszról, a magzati életről és egyéb olyan tabu témákról, amikre a fiatalok gyakran nem mernek maguktól rákérdezni. Az aktivisták hitet tesznek a magzati élet védelme mellett és a hozzájuk fordulókat támogatják az életbevágó döntések meghozatalában.

A rendezvényen bemutatott 12 hét című alkotás rendezője Dubinyák Réka, főszereplője pedig Mészáros Blanka. Az alig negyedórás kisfilm egy nem kívánt terhesség első tizenkét hetét mutatja be. A fiatal színésznő meggondolatlan tettei következtében esett teherbe, a gyermek apja hallani sem akar a baba megtartásáról, ráadásul a lány a családjától sem kap támogatást. Dubinyák Réka arra akarja felhívni az emberek figyelmét, hogy a várandós kismamák körül élők hozzáállása mennyire befolyásolni tudja a kétségbeesett nők döntéseit.

A film után Keresztes Ilona, a FÉSZ alapítója, a Kossuth Rádió szerkesztője két fiatal aktivistával, a film főszereplőjével és Joós Andrea biológia tanárral erről a segítségnyújtásról, támogatásról beszélt; arról, hogy mit tehetünk kívülállóként a magzat védelmében. Mit kell tennünk, hogy az édesanya kényszer nélkül vállalja a gyermeket, és hogy miért is fontos minden egyes kisgyermek élete.

Az est második felében Joós Andrea mutatta be művészi rajzait, amelyek a magzat életének kilenc hónapját ábrázolják, tudatosítva bennünk: a magzat már a fogantatás pillanatától kezdve emberi lény.

Az utolsó kép egy születendő gyermeket ábrázolt, ahol a kicsi már félig kibújt az édesanyja hasából. Ekkor a tanárnő viccesen megjegyezte, vajon ilyenkor már embernek számít-e, célozva arra, milyen nevetséges az az álláspont, hogy az emberi élet a születéssel kezdődik.

A nézők – akik között több emberjogi aktivista is jelen volt – a beszélgetések közben többször is lehetőséget kaptak véleményük megosztására, illetve kérdések feltevésére.

A program végén az előadók és a résztvevők még maradhattak egy közös, kötetlen beszélgetésre, megvitatni, hogyan segíthetünk a  nehéz helyzetben lévő várandós kismamákon. 

Ungvári Ildikó

Iratkozzon fel hírlevelünkre