#NapiPápa: A szexualitás nem ördögtől való

A szexualitás Isten ajándéka és az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre – mondta Ferenc pápa a Panamából Olaszországba tartó repülőút során hétfőn, az őt kísérő újságírók kérdéseire válaszolva. 

Az egyházfő szokása szerint a külföldi látogatásáról visszatérő repülőúton az őt kísérő sajtó képviselőinek szabadon feltett kérdéseire válaszolt. A pápa Panamában a 34. alkalommal megrendezett Ifjúsági Világtalálkozón vett részt, ez volt a 26. külföldi látogatása a katolikus egyház fejeként. 

A pápához intézett egyik kérdés arra vonatkozott, hogy a közép-amerikai országokban nagyon sok fiatal lány esik teherbe és emiatt sokan a szexuális oktatást ellenző helyi egyházakat tartják felelősnek. A pápát arról kérdezték ennek kapcsán, hogy miként lehet viszonyulni a szexualitás témájához keresztényként. 

Válaszában a pápa kijelentette, hogy az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre.

„A szexualitás Isten ajándéka, nem egy szörnyeteg”

– mondta a pápa, azt is kiemelte, hogy a szexuális neveléshez „tárgyilagosnak és ideológiai gyarmatosítás nélkülinek” kell lennie.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy az is fontos, milyen oktatókat és milyen tankönyveket választanak ki ennek a tananyagnak az oktatására. Ugyanis a rendelkezésre álló tartalmak közül  „Van, ami érettebbé teszi a személyiséget, más viszont kárt okoz” – fogalmazott. 

A pápa ezenfelül úgy vélekedett, hogy

„Az ideális az, ha a szexuális nevelés a családokban kezdődik, de ez nem mindig lehetséges”.

Ezért van szükség arra, hogy az iskola is megadja a diákoknak a szükséges felvilágosítást, ha a családokon belül ez nem történik meg.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy amennyiben a szexualitás nem számítana tabunak a családokon belül, abban az esetben sok, az ismeretek hiányában kialakuló tévhitet el lehetne oszlatni és ebből a szempontból nézve is érettebb személyiségeket lehetne kinevelni. 

A pápa ebben a témakörben nem most nyilatkozott először: egy, az elmúlt év során tett felszólalásában a pápa úgy fogalmazott, hogy a szexualitásnak két funkciója van:

„az egymás iránti szeretet kifejezése és az új élet alkotása.”

Forrás: MTI, cruxnow.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre