Nincs helye a felejtésnek

1945. január 27-én szabadult fel az auschwitzi haláltábor, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, annak érdekében, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

A holokausztnak (a görög eredetű szó jelentése „tűzben elégő áldozat”, héber megfelelője a soá) körülbelül öt-hatmillió zsidó mellett mintegy kétszázezer – a nemzetiszocialisták által szintén alacsonyabb rendűnek nyilvánított – roma, valamint homoszexuális, testi és szellemi fogyatékos ember is áldozatul esett. A meggyilkolt áldozatok közül hozzávetőlegesen minden tizedik volt magyarországi zsidó, számuk 500-600 ezer közöttire tehető.

 

A nemkívánatosnak minősített személyeket eleinte internáló- és munkatáborokba gyűjtötték, az elgázosításokra 1942-től kezdve került sor.  Az legismertebb, auschwitzi tábor tekintetében 1,3 millióra becsülik az oda deportáltak számát, akik közül körülbelül 1,1 milliót gyilkoltak meg. A Magyarországról a haláltáborba hurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, közülük 325-330 ezret azonnal kivégeztek a gázkamrákban, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket.

A lengyel parlament 1947-ben törvénnyel hozott létre múzeumot az auschwitzi koncentrációs tábor helyén az áldozatok emlékére. Az auschwitzi haláltábor a holokauszt jelképévé vált, felszabadításának napján, minden évben január 27-én szerte a világon és az auschwitzi kulturális központban is megemlékezést tartanak.

Budapesten a Dohány utcai zsinagóga Emanuel Emlékparkjában áll a Holokauszt áldozatainak emlékfája, a 2004 óta működő Páva utcai Holokauszt Emlékközpont belső udvarát körülölelő, nyolc méter magas kőfalon pedig különleges üvegtáblákra vésve látható a népirtás magyarországi áldozatainak neve.

Az első nemzetközi holokauszt emléknapi rendezvényt Magyarországon 2006-ban tartották. A magyarországi holokauszt emléknap április 16., miután 1944-ben ezen a napon kezdődött el a magyar zsidók gettókba zsúfolása.

A megemlékezés manapság már az internetes világra is kiterjedt, a Jad Vasem Emlékközpont és a Facebook például közösen egy iRememberWall nevű “digitális emlékfalat” hozott létre, ahol a résztvevőket egy-egy ismert élettörténetű áldozattal párosítja össze a rendszer.

Az emléknap alkalmából a Fidesz is hangsúlyozta:  elfogadhatatlan az antiszemitizmus bátorítása Európában és Magyarországon egyaránt.

Forrás: hirado.hu, origo.hu, kiemelt kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre