Németh Szilárd: A balassagyarmati hősök ma is példát adnak hazaszeretetből

Átadták az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított hősi temetőt vasárnap Balassagyarmaton.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a balassagyarmati hősök ma is példát adnak hazaszeretetből, bátorságból, hősiességükből erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 1918-as év még nem jelentette a háború végét. Azt mondta: Tisza István miniszterelnök meggyilkolásával erőszakos, zűrzavaros, idegen érdekeket szolgáló helyzet alakult ki Magyarországon, és ebben a nehéz történelmi időszakban, 1919 januárjában, a demarkációs vonalat átlépve szállta meg Balassagyarmatot a csehszlovák katonaság. A katonák, vasutasok és a városi polgárok összefogása, fegyveres felkelése végül január 29-én elérte célját: letörték az idegen hatalmi törekvéseket, felszabadították a várost, Balassagyarmat így megmaradhatott magyarnak.
    

Németh Szilárd kiemelte: a város méltán érdemelte ki a Civitas Fortissima, vagyis a legbátrabb város kitüntető címet. A kormány nevében köszönetet mondott azért, hogy a balassagyarmatiak elhivatottan ápolják az elesettek emlékét és méltó megemlékezések keretében idézik meg a száz évvel ezelőtti hősi vitézség történetét.

Az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított balassagyarmati hősi temető avatása Fotó: MTI/Komka Péter

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint Balassagyarmat önkormányzata közös rendezvényén Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere kitért arra, hogy a város hosszú évtizedek alatt nemcsak az 1919-es események hőseinek, hanem különböző nemzetek elhunyt katonáinak emléke előtt is tiszteleg a hősi temetőben.
    

A polgármester szólt arról, hogy négynapos ünnepség keretében ünnepli Balassagyarmat a Civitas Fortissima századik évfordulóját, és felidézte, hogy a polgárok, vasutasok nélkül elveszett volna az országnak ez a része.
    

Takács Tamás ezredes, a Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus, és Mészáros László alezredes, a szolgálat protestáns lelkésze megemlékező imája után a résztvevők megkoszorúzták az elesettek emlékművét. Németh Szilárd és Medvácz Lajos mellett koszorút helyezett el Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Civitas Fortissima Kör, a vitézi rend, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok nagykürtösi választmánya, a KDNP és a Jobbik is.
    

A koszorúzás után díszsortűz dördült el a hősi halottak tiszteletére.

(MTI) Fotó: MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre