A nemzeti értékek tisztelete valódi hazafiság, nem nacionalizmus

Magyarországnak a globalizált világban egy olyan bástyát kell felépítenie, ami a hazaszeretetről szól. Erről Simicskó István, a hazafias nevelésért felelős kormánybiztos beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának csütörtöki adásában. A volt miniszter közlése szerint bele kell nevelni a fiatalokba azt a fajta hazafiságot, ami tisztel minden más nemzetet és minden más nemzeti értéket, vagyis valóban hazafiságról és nem nacionalizmusról van szó.

A közösségek, családok nemzetek boldogulása jelentős részben a nevelésen múlik, ez a nevelés pedig adhat egy értékrendre épülő szellemiséget, és ez jelenti egy közösség igazi erejét – közölte Simicskó István. Hozzátette, az erő mindig az emberi lélekben, a szellemiségben, a tudásban, a felkészültségben és az összetartozás érzésében rejlik.

Simicskó István szerint a történelmi tapasztalatok alapján fel tudjuk használni a hazaszeretet érzését, mert az a szívbe írt törvények egyike. Az egykori miniszter felhívta rá a figyelmet, sok értéke van a globalizációnak, ugyanakkor az sok mindent, akár nemzeteket is eltüntethet.

Egy olyan bástyát kell felépítenünk, ami a hazaszeretetről szól, hazafiságot, egy egészséges nemzettudatot kell nevelni a gyermekeinkbe – emelte ki a kormánybiztos.

A képzés és nevelés lényegével kapcsolatban Simicskó István elmondta, a haza védelme nemzeti ügy, ezért az a cél, hogy nemzetünk valamennyi tagja kötődjön a hazájához, szeresse a hazáját, mert, ha nem szereti a hazáját és baj van, akkor valószínűleg nem is képes védelmezni. Tehát, ha valaki szereti a hazáját, az tevékeny törődésből átalakul egy gondoskodó, óvó szeretetté, amellyel védi is a hazáját baj esetén. Ezt a szellemiséget kell megteremteni az oktatás-nevelés során.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, hogy miként történne az oktatás, a kormánybiztos a kialakulóban lévő stratégia fontos lépésének nevezte a pedagógus-továbbképzést, azt, hogy konszenzus van abban, az általános iskolában el kell kezdeni a hazaszeretet érzésének kialakítását, ezt pedig a középiskolákban kell hazafisággá kialakítani.

Teljes beszélgetés megtekinthető itt

Iratkozzon fel hírlevelünkre