#NapiPápa: “A címkék végeredményben csak elválasztanak”

Ferenc pápa bírálta az embereket "kitaszító, elválasztó és elszigetelő láthatatlan falakat", amikor panamai látogatása során fiatalkorúak börtönébe látogatott.

Az egyházfő, aki a vasárnapig tartó Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából utazott a latin-amerikai országba, bírálta az emberek megbélyegző címkézését.

“A címkék végeredményben csak elválasztanak: itt vannak a jók, és ott a rosszak, itt az igazak és ott a bűnösök” – jelentette ki a fiatalkorú fogvatartottak előtt a Panamavárostól mintegy 30 kilométerre található Pacorában.

“Ez a magatartás mindent beszennyez, mert láthatatlan falat emel, amelyről azt hiszik, hogy kitaszítva, elválasztva, elszigetelve csodával határos módon minden problémát megold”.

A pápa szerint amikor ezt egy társadalom vagy közösség megengedi, és nem tesz semmi mást, csak panaszkodik és rágalmaz, a megosztás, a kitaszítás és a konfrontáció ördögi körébe lép

A fogva tartottakkal kapcsolatban azt mondta, hogy ugyanannyi méltóság és remény illet meg őket, mint bárki mást. Beszéde után a katolikus egyházfő több fiatal fogva tartottat meggyóntatott. Ferenc pápa hagyománnyá tette foglyok meglátogatását külföldi útjai során. Tavaly megváltoztatta az egyház tanítását a halálbüntetésről, mondván, hogy az minden esetben megengedhetetlen.

A pacorai intézményben mintegy 150 fogva tartottat őriznek, többen emberölés miatt töltik büntetésüket. A mintaértékűnek tekintett börtönt egy évvel azután nyitották meg, hogy öt kiskorú meghalt egy panamavárosi börtönben 2011-ben. Kilenc embert – közöttük a börtön vezetőit és rendőröket – ítéltek el emberölés és hanyagság vádjával.

Ferenc pápa csütörtökön a remény üzenetével üdvözölte hivatalosan az Ifjúsági Világtalálkozóra érkezett tízezreket és felszólította őket, hogy hidakat, és ne falakat építsenek, egyértelműen utalva az amerikai-mexikói határon fal építését követelő Donald Trump elnökre.

Ezt megelőzően a pápát fogadta Juan Carlos Varela panamai elnök, akit figyelmeztetett, hogy ugyanezek a fiatalok azt követelik, hogy a közéleti személyiségek a rájuk bízott tisztségeknek megfelelően tisztességes életet éljenek.

“Egyszerűségre és átláthatóságra, mások és a világ iránti felelősségérzetre szólítom fel őket” – mondta a pápa Varelának és más panamai vezetőknek.

A pápa tervek szerint keresztutat jár a világtalálkozóra érkezett argentin fiatalokkal.

(MTI/AFP/AP/dpa)