Minya Károly: Kultúrából meríthető mindennapi katarzis

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy életünkben rendszeresek legyenek a mindennapi katarzisélmények.

Belegondolni is rossz, milyen hosszú távú következményei lennének, ha megvalósulna az az elképzelés, amely szerint a középiskolai oktatásból kikerülne az irodalom – írta a magyaridok.hu-n Minya Károly. A főiskolai tanár szerint ugyanis így az esélyét sem teremtenénk meg annak, hogy a mindennapi katarzis élményével megajándékozza magát a fiatal, később a felnőtt ember. 

Egy 1500, tizennyolc és huszonöt év közötti fiatal megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint tíz fiatalból egy még soha életében nem olvasott regényt, tízből négy nem tervezi, hogy a nyári vakáció idején erre ragadtassa magát – sorolta a szerző az aggodalomra okot adó statisztikákat. Azt javasolja,

előzzük meg a bajokat, kezeljük a lelkeket az iskolákban mindennapi katarzissal!

Ennek megteremtésén pedig érdemes fáradoznunk, Minya Károly pedig sorolja is a megfelelő eszközöket: megnézünk egy kiállítást, egy színházi előadást, részesei vagyunk egy hangversenynek, vagy ha nagyon elfoglalt napunk volt, legalább egy verset, novellát elolvasunk este. Mint írja, “az érzelmi alap jó hátteréül szolgál a gondolkodásnak, az elmélyedésnek”. 

Cikke ide kattintva olvasható.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!