Iszlamista fegyveresek öngyilkos merényletre kényszerítik az elrabolt keresztény gyerekeket

Szélsőséges dzsihadisták a keresztény családoktól elrabolt gyerekeket használnak fel terrorcselekmények végrehajtására. A kiskorúakat átnevelő táborokban képzik ki, kvázi janicsárokat csinálnak belőlük.

 

 

Az Al-Kaida Észak-Afrikában tevékenykedő szervezete keresztény gyerekeket rabol el, majd dzsihadista harcost nevel belőlük. Az UNICEF tavalyi jelentéséből kiderül: a szervezet aggódva figyeli, ahogyan a Maghreb-országokban (Tunéziában, Algériában és Marokkóban) egyre nagyobb számban követnek el gyermekrablásokat, amelyek áldozatait az emberkereskedők egy-két ezer dollárért iszlamista szervezeteknek adják el.

Az UNICEF jelentése szerint az afrikai iszlamisták főként Maliban vetik be a gyermekkatonákat. A fiatalkorú keresztény fiúkra kézibombát vagy robbanószerrel megrakott övet szerelnek, és öngyilkos merényletre kényszerítik őket – közölte a Linga.org.

Az ENSZ szakosított szervezete azt jelentette, hogy 2010 óta megháromszorozódott a gyermekkatonák száma a térségben. A szubszaharai térségben a legtöbb gyermekkatonával rendelkező terrorszervezet a nigériai Boko Haram. Az afrikai iszlamista szervezet 434 alkalommal hajtott  végre olyan öngyilkos merényletet, amit kiskorúkkal követtek el. Hivatalos adatok nincsenek, de Maliban, Nigerben és Kamerunban is több száz gyereket soroztak be a Boko Haram fegyveresei, akiknek havi 30-50 dollár zsoldot fizetnek.

Afrika szarvánál, Szomáliában sem jobb a helyzet. Az Al-Shabab nevű iszlamista szervezet is előszeretettel rabol el fiatalkorú, főleg keresztény gyerekeket, akiket aztán besoroz a terrorszervezet osztagaiba. Az ENSZ-jelentések szerint a szomáli dzsihadisták 1800 gyerekkatonával rendelkeznek és havonta újabb kétszáz gyerekkel bővítik szervezetüket. Ezen felül közel 1300 gyereket tartanak fogva – adta hírül az algadtv.com.

Az afrikai országokban él azon gyerekek hetvenöt százaléka, akik háborús körülményektől szenvednek. Az ENSZ adatai szerint a legtöbb besorozott gyerek is az afrikai kontinensen található, számuk meghaladhatja a kettőszázötvenezret –írta az azhar.eg.

S4C.News – Kassab Adonis

Kiemelt képünk forrása: Linga.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre