„Isten adta nekünk Mennyországból oltalmunkra”

1458. január 24-én a Duna jegén választották Magyarország királyává Hunyadi Mátyást. Az ifjú király kinevezése az egész nemzet akaratán nyugodott.

Az ekkor alig 15 éves Hunyadi Mátyásra, a haza kilátástalan helyzetében „megváltóként” tekintettek, hiszen az idegen királyok pusztítása után három oldalról is háború fenyegette az országot.

„Isten adta nekünk Mennyországból oltalmunkra” – a monda szerint ezt énekelték a gyerekek az utcákon a koronázás után.

A hideg télben, a köznemesség sokasága, negyvenezer ember állt a Duna jegén és mind Hunyadi Mátyást éltette, a templomokban országszerte zendültek fel a harangok.

Mátyás király történetét mindannyian ismerjük, nemzetünk kollektív emlékezetébe erősen beivódott ősünk, s emellett rengeteg legenda kering az igazságos Mátyás életéről és cselekedeteiről. 1984-ben Mesék Mátyás királyról címen magyar televíziós animációsfilm-sorozat is indult, amelyet a Pannónia Filmstúdió készített 1981-től 1983-ig, színes történeteken keresztül emlékezve vissza a magyar királyra.

A Mondák a magyar történelemből című animációsfilm-sorozat magát a koronázást is feldolgozza:

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az igazságos király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából 2018-ra Mátyás király Emlékévet hirdetett. Az Emlékév alkalmából tavaly számos programmal várták az érdeklődőket, amelynek során a magyar király életét bemutató rendezvények követték egymást. Ennek köszönhetően a magyar lakosság méltóképpen emlékezhetett és szerezhetett szélesebb körű ismereteket Hunyadi Mátyás uralkodásáról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre