The show must go on!

A szerda estére Ismeretlen tettesek tüntetése címmel meghirdetett demonstráción a Legfőbb Ügyészség budapesti épületénél ma pár százan gyűltek össze, miután az ügyészség az ellenzéki képviselők ellen az MTVA-székháznál történtek miatt eljárást indított.

A felszólalók között ott volt Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Gréczy Zsolt, Kunhalmi Ágnes és Bősz Anett is.

A névsor számos egyezést mutat azzal a listával, amin azok szerepeltek, akik a decemberi éjszakát bent töltötték az MTVA-székházban: Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István és Szanyi Tibor szocialista képviselő, Ungár Péter, az LMP képviselője, Stummer János és Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, Bősz Anett, a Liberális Párt tagja, Vadai Ágnes és Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa. Mind az ismeretes, a rendzavarás másnap reggelén Hadházy Ákos összetűzésbe került az MTVA biztonsági embereivel, ezt követően őt és Szél Bernadettet kivezették az épületből.

Az ellenzéki demonstráció és a SHOW immár elmaradhatatlan vetített, trágár eleme – MTI/Balogh Zoltán

Miután a Budapest V. kerületében tartott, a Legfőbb Ügyészség előtti területre bejelentett gyűlés szervezője befejezettnek nyilvánította a rendezvényt, az onnan távozók egy csoportja az úttesten haladva akadályozta a Váci úti felüljáró forgalmát – közölte az MTI a 20:36-kor közleményében a rendőrség a Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján olvashatókra hivatkozva. 

Az ellenzéki demonstráció résztvevői Budapesten, a Nyugati téri felüljárón – MTI/Balogh Zoltán

A rendőrség felhívta a csoport tagjainak figyelmét arra, hogy magatartásuk jogszabályba ütközik és saját testi épségüket is veszélyeztetik; velük szemben szabálysértési eljárást indítanak. A felüljárón tartózkodók végül elhagyták az úttestet, így a rendőrség 20 óra után újra megnyitotta a forgalmat – olvasható a közleményben.

A tüntetést kiváltó jogi kérdésben, az ügyészség az ellenzéki képviselők ellen az MTVA-székháznál történtek miatt indított eljárásának ügyében, a büntethetőség kapcsán lapunk már decemberben megkérdezte dr. Völgyesi Miklóst, a Kúria Büntető Kollégiumának nyugalmazott tanácselnökét.

A szakember két kérdésben is valószínűsítette, hogy feljelentésük esetén a képviselők büntethetősége is fennállhat.

Idézzük: „Amennyiben befejezett bűncselekményről van szó, akkor Hadházy Ákos, Szél Bernadett és ellenzéki képviselő-társai tettei formailag megvalósíthatták a hatályos BTK 323. §-ában található: közérdekű üzem működésének megzavarása tényállását. Ez a törvény úgy szól, hogy aki a közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja, bűntettet követ el és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ha azonban a bűncselekményt csoportosan követik el, akkor kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, azaz börtönnel büntethető. A törvény a közérdekű üzemeket védelmezi, s kiemelten annak számít az elektronikus hírközlő hálózat is.

Másodjára pedig nemcsak az előbb leírt tényállást valósították meg, hanem még a súlyos magánlaksértést is elkövették. Ha a rendelkezésre jogosult távozásra szólítja fel a birtokában álló ingatlanból az ott jogtalanul tartózkodót, és az nem megy el, akkor az máris megvalósítja a magánlaksértést. Ez két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, a csoportos elkövetés minősített esete itt is emelt büntetéssel jár, ami három év letöltendő börtönbüntetés is lehet.”

A Momentumos aktivisták egyébként már tegnap éjszaka elkezdték a maguk demonstrációját, a következőt tanácsolták a közösségi oldalukra írtak szerint: „Az ellenzéki politikusok vegzálása helyett inkább ezekkel foglalkozzon az ügyészség!” és feliratokat firkáltak a Legfőbb Ügyészség budapesti épülete előtti utakra. Természetesen ez az akció is további büntethetőségi kérdést vethet fel.

Pillanatnyilag minden jel arra mutat, hogy a demonstráló ellenzékiek az utcai előadásaik folytatása mellett döntöttek, ígéreteik szerint ehhez hasonló vetített képes show-műsorokkal szeretnék a jövőben is a választásokon elvesztett szavazóikat visszaszerezni, és semmi jel nem mutat arra, hogy terveznék az MTVA-székháznál tanúsított viselkedésük felülvizsgálatát. Úgy vélik: The show must go on!

Iratkozzon fel hírlevelünkre