„Nagyobb lett-e Amerika?” – A Trump-kormányzat két évi működése II.rész

Két évvel ezelőtt, 2017 január 20-án iktatták be Donald Trumpot amerikai elnökként, Ennek alkalmából „Nagyobb lett-e Amerika?" címmel megjelent mini-cikksorozatunkban azt elemezzük, hogy miként változott az USA helyzete Donald Trump kormányzása alatt.

Két éve iktatták be amerikai elnökként Donald Trumpot, ennek alkalmából áttekintjük, hogy a félidőben miként is áll az elnök mérlege:

Az amerikai gazdaság napjainkban továbbra is dübörög, a munkanélküliség az utóbbi 50 év viszonylatában a legalacsonyabb szinten van az USA-ban. Amennyiben a nemzetközi gazdaságpolitikában nem következnek be komolyabb változások, illetve a Kínával való gazdasági rivalizálás nem hat ki negatívan az ország politikájára, abban az esetben a fejlődés vélhetően tovább folytatódik.

Bár a amerikai elnöknek a mexikói határon még nem sikerült befejeznie a választási kampányban ígért fal építését, nem kérdőjelezhető meg, hogy keményvonalas migránspolitikát vezetett be, amely csökkentette az országban az illegális bevándorlásból eredő problémákat.

Az országon belül az elnök megítélése többé-kevésbé változatlan, ahogy ezt a tavalyi időközi választások is megmutatták. Bár Trump személyisége valóban nem egyszerű és sok probléma forrása (Bill Clinton korábbi tanácsadója, az Abraham Lincolt életrajzát is megíró Sidney Blumenthal úgy fogalmazott: „Trump minden bizonnyal a legnehezebb személyiség az összes amerikai elnök közül”.), ez nemigen csökkentette támogatottságát Amerikán belül. Nyilatkozatai sokszor generálnak a médiában hangzatos című cikkeket, azonban ezek hatása népszerűségvesztésként egyelőre közvetlenül nem mutatkozott meg. 

A Republikánus Párton belül az elnök pozíciója továbbra is stabil. Azok, akik kritikus hangot fogalmaztak meg vele szemben a párton belül, egyre inkább visszavonultak az utóbbi időben.

Nemzetközi téren Amerika a korábbiakkal szemben határozottabban vette fel a küzdelmet riválisaival, mindennek eredménye a jövőben mutatkozik majd meg (erről az alábbiakban csatolt másik cikkünkben részletesebben olvashatnak). 

A Fox News csinált egy érdekes összeállítást Trump 10 leginkább meglepő sikeréről az elmúlt években, ezeket itt olvashatja.

 

(Forrás: The Guardian)

Iratkozzon fel hírlevelünkre