A génbuheráló kínai orvost menesztették minden pozíciójából

A kínai hatóságok szerint egyedül Ho Csian-kuj sencseni tudós a felelős azért a tudományos kutatásért, amelynek keretében génszerkesztett ikrek születtek az ázsiai országban.

A sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon – állapította meg az ügyében folyt vizsgálat. Az egyetem ezért elbocsátotta őt. (A témában itt olvasható munkatársunk írása.)

Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

A tudós már akkor közölte, hogy egyeteme nem volt tudatában az általa végzett kutatásoknak.

Bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt. Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

„Törvénytelenül végezte kutatásait személyes hírnév és haszonszerzés reményében” – ismertette hétfőn a Hszinhua kínai állami hírügynökség a vizsgálat eredményét.

„Szándékosan kerülte meg a tudományos felügyeletet, hogy génszerkesztett gyermeket hozzon létre” – állapította meg Kuangtung tartomány Egészségügyi Bizottságának vizsgálata.

„Pénzalapot hozott létre, és saját maga szervezett egy csoportot a kutatás elvégzésére” – tették hozzá.

A vizsgálat szerint a sencseni tudós meghamisította az etikai vizsgálati papírokat, hogy önkénteseket toborozzon kutatásaihoz. Az általa használt technológiák hatékonysága és biztonsága megbízhatatlan, génszerkesztett babák életre hívását a honi törvények tiltják – emelte ki a testület.

A sencseni egyetem hétfőn honlapján közölte, hogy

azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek. Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.

Ho már novemberben bejelentette, hogy újabb önkéntes pár vár „génszerkesztett babát”, ezt hétfőn a kínai hatóságok megerősítették.

MTI 

Iratkozzon fel hírlevelünkre