Remek szőlőtermésünk lesz idén is!

A szőlősgazdák a Vince-napi időjárásból és a metszett „Vince-vesszők” állapotából jósolták  meg a szüret gazdagságát. A vesszőket meleg szobában vízbe állították, s várták, hogy kihajtsanak. Ha sok rügy hajt ki, akkor bőségesen lesz bor, de ha nem, akkor bizony szomjazás várható.

A hagyomány értelmében sok helyen papot is hívtak, s a tőkékre Isten áldását kérték, a szőlő négy sarkát borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. A biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, például a bekapáláskor bort rejtettek a föld alá, vagy a szőlősorok végére hurkát, disznósajtot, „gömböcöt” kötöztek, ezzel ösztönözve a szőlőfürtöket a növekedésre. A legáltalánosabb azonban a pincejárás hagyománya, amikor a borászok egyik pincéből a másikba járva kóstolják egymás borait és áldomást mondanak, énekelnek a jó termésért.

Tavaly és idén egyaránt Kalmár István (aki kiemelt képünkön látható), a Mórahalmi Borvidék hegybírója vállalkozott a termésjóslásra. Predikciója a tavalyi évre vonatkozóan az volt, hogy „jó szőlőtermés és vidám szüret várható”, és ez be is teljesült. Az idei évre vonatkozóan a hegybíró ismét „remek szőlőtermést” ígért.

A hazai szőlő- és borágazatnak jelentős történelmi múltja, gazdag jelene és – a magyar borászok szakmai munkájának eredményeként – hosszú távú jövője is van – fogalmazott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évről évre megrendezett Vince-napi vesszővágás alkalmával Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

A szőlő és borágazat a magyar mezőgazdaság kiemelt stratégiai területe. A jó szőlőtermés, az abból készült kiváló borok tovább erősítik az évről évre növekvő borexportunkat – fogalmazott. Farkas Sándor beszédében emlékeztetett arra, hogy Vince nap alkalmából Ópusztaszeren több mint 20 éve találkoznak a borászok, borrendi tagok és a borkedvelő fogyasztók.


Hirdetés

A borrendek felvonulása az ünnepség során (Forrás: MTI OS/Rosta Tibor)

A bor kapcsolatot is teremt. Az újborkóstolás alkalmával a jelenlévők szót ejthetnek időszerű szakmai kérdésekről: az előző év eredményéről, a várható termésről. Különösen fontos esemény ez egy olyan település, hegyközség életében, ahol a szőlészet-borászat, az újbor kóstolás hagyományának gyökerei több száz évre nyúlnak vissza.

 A Vince-napi vesszővágás köré kialakított ünnep lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük a közelmúlt történéseit – mondta Farkas Sándor. A hazai bortermelők évről-évre arra törekszenek, hogy a legkiválóbb bor kerüljön poharunkba, s ezzel is megerősítsék a magyar borok jó hírnevét.

Az agrártárca pedig mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a mind jobb termelési feltételeket és a jó bel-és külpiaci jelenlétet kiváló borainknak. Többek között ezt kívánja elősegíteni a borászati üzemek fejlesztésére, korszerűsítésére meghirdetett pályázatok sora, a borszőlő ültetvények telepítésének és szerkezetátalakításának támogatása, a bürokrácia csökkentése, a szabályozás ésszerűsítése – mondta a miniszterhelyettes.

Forrás: MTI OS, monoripincefalu.eu, Fotó: MTI OS/Rosta Tibor

'Fel a tetejéhez' gomb