Rakonczay Gábor: A déli sarokpontnál minden eddiginél jobban éreztem, hogy tartozni kell valahová

44 napon át, száz kilós szánnal, húsz fokkal a fagypont alatt: Rakonczay Gábor emberfeletti teljesítménnyel hódította meg - gyalog, a kontinens széléről indulva elsőként a magyarok közül - a Déli-sarkot. A Hír Televíziónak elmondta azt is, újabb, nagy szabású expedíciókat tervez.

Gyerekkorában mindenki le akarta beszélni arról, hogy kalandor, felfedező legyen, mondván, nincs olyan pontja Földünknek, melyet még ne fedeztek volna fel. Később azonban, az egyetemi évek alatt újra elhivatottságot érzett a nagy kalandok iránt, be akarta teljesíteni gyerekkori álmait – mondta el Rakonczay Gábor a Hír Televízió Magyarország Élőben című műsorában. 

A kalandor nemrég érkezett haza a Déli-sarkról, melyet gyalog, maga mögött egy szánt húzva hódított meg, sokszor embertelen körülmények között. Földi-Kovács Andrea kérdésére válaszolva arról is beszélt, ilyen távolságban a hazájától teljesen más megvilágításban látta az ország értékeit. Fantasztikus volt a zászlóval a sarokponton fényképezkedni – mondta. 

Út közben hatalmas szélviharok is voltak, ilyenkor a síléc elejét még érzékelni lehet, a vele haladó, legközelebbi társát azonban már nem látja az ember – idézte fel az emlékeit Rakonczay Gábor. Hozzátette: ez három-négy napig is eltarthat. Az Antarktisz még a nyári szezon közepén is szélsőséges, a fő probléma azonban az erős szembeszél volt. 

A stúdióban elmondta, természetesen újabb expedíciókat is tervez, most azonban a tapasztalatok összegzését kell elvégeznie.

A beszélgetés itt megtekinthető:

Iratkozzon fel hírlevelünkre