Folytatódik a keresztények letartóztatása Iránban

A Kisebbségek Jogaiért Felelős Gyülekezet nevű jogvédő szervezet szerint a hatóságok kilenc személyt tartóztattak le Iránban. A vád szerint hittérítő szervezet tagjaiként muszlim állampolgárokat kereszteltek meg.

 

Az észak-iráni Karaj városában tartott razziát a perzsa állam belbiztonsági szervezete. Egy lakásban kialakított templomot vettek körül és letartóztatták a bent tartózkodó kilenc keresztény embert, akik ellen tiltott vallás gyakorlása és térítésének gyanújával eljárást indítottak – közölte a Linga.org.

A hatóságok szerint a hittérítők cionista keresztény egyházhoz tartoznak, ami veszélyt jelent az ország belbiztonságára.

A legutolsó razzia egybeesett egy bebörtönzött keresztény férfi édesanyjának halálával. Ibrahim Feiruzenak nem engedték meg, hogy meglátogassa haldokló anyját, és részt sem vehetett a temetésén.

A harminckét éves perzsa férfit még 2013 márciusában tartóztatták le hasonló vádakkal. Feiruze ellen az év júliusában a délnyugat-iráni Robat Karim város bírósága emelt vádat, mely szerint ellenséges országokat szolgál azzal, hogy a cionista kereszténység eszméjét hirdeti, illetve külföldi személyekkel tart kapcsolatot. A fiatal keresztény férfi tagadta a vádakat, kihangsúlyozva, hogy ő hű a hazájához, és Krisztus tanítása szerint él.

2013 augusztusában egy év börtönbüntetésre ítélték, további két évre a pakisztáni határhoz közeli Sarbaz városába száműzték.

Az ítélet kihirdetéskor a bíró kiemelte, hogy

a keresztény hittérítés az Iráni Iszlám Köztársaság rendszerének bomlasztása.

Ibrahim Feiruzenak 2015 január végén kellett volna szabadulnia, de újabb vádakat hoztak fel ellene és márciusban kémkedés vádjával újabb öt év börtönbüntetésre ítélték.

Feiruze – fellázadva az ítélet ellen – éhségsztrájkba kezdett, amiért több alkalommal fizikailag bántalmazták, és a köztörvényes elítéltek közé helyezték.

Pár héttel korábban, a karácsonyi ünnepek előtt, az iráni hatóságok több  száz keresztény hívőt tartóztattak le, mert az evangéliumi egyház tagjai voltak.

S4C.News – Kassab Adonis

Kép:Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre