Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét – fókuszban az igazság, Indonézia és az üldözött keresztények

A Krisztus-hívők egységéért végzett imahétre idén január 20. és 27. között kerül sor. Liturgiáját indonéz keresztények állították össze, központi igéje pedig így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (5 Móz. 16, 18–20). 

 

Emlékezetes, hogy korábban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége elfogadta, hogy 2018-tól az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja egyben

az üldözött keresztényekért való imádkozás napja is legyen,

így e napon a magyar keresztények üldöztetést szenvedő testvéreikért is fohászkodnak.

Indonéz témaválasztás

Az idei ökumenikus imahét központi témáját, az igazságot az indonéziai helyi egyház javasolta. 

Földrajzilag távol, különleges helyen és helyzetben élnek az indonéz keresztények. Az országot 17 ezer sziget alkotja. Az ott élő 265 millió lakos 1340 etnikai csoportban él, és a hivatalos állami nyelv mellett 740 nyelvet számoltak meg a lakosság körében. A keresztények száma azonban csupán az indonéz lakosság tíz százalékát éri el (az ország nyolcvanhat százalékban muzulmán), ők ráadásul etnikai, nyelvi és kulturális szempontok alapján is megosztottak. Délkelet-Ázsia legnagyobb nemzetének egyházi vezetői így arra törekszenek, hogy az előítéleteken felülkerekedjenek a keresztény családok, és ezzel tanúskodjanak arról, hogy az Isten családjában milyen az élet.

A sokszínű kulturális és nyelvi közegben az indonézek megélték és sok esetben ma is megélik a „gotong royong” alapelvet, ami annyit jelent, hogy szolidaritásban és együttműködésben élni – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Giuliano Savina atya, az Ökumenizmus és a Párbeszéd Nemzeti Irodájának igazgatója. Mára azonban egyre több kihívás éri a szolidaritást és együttműködést úgy Indonéziában, mint szerte a világon. Bizonyos etnikai és vallási csoportok gyakran oly szinten kötődnek a vagyonhoz, hogy az feszültségeket kelt.

A közösségeket egymás ellen fordító radikalizálódás fokozódik,

amit a közösségi média visszaélése csak súlyosbít azzal, hogy démonizálja az egyes közösségeket. Ezért választották az imahét témájául az igazságra való törekvést. 

Az imahetet megelőzően Veres András katolikus és Steinbach József református püspökök hangsúlyozták: “a keresztény ember a szülőföldjére azzal a szeretettel és felelősséggel tekint, ahogy ezt a teremtő Isten adta, aki a szívünket is megtöltötte a szülőföld iránti szeretettel, a hazaszeretettel. A szülőföldön jelentkező bajokat – melyek bűnös emberi voltunk következményei –, együtt igyekszünk megoldani családunk, népünk, egyházunk és az egész keresztény világ ügyeként.”

Forrás: szekelyhon.ro, Vatican News, katolikus.hu. 

A kép forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre