Postagalamb-kiállítás nyílt a hétvégén Tiszafüreden

Országos Postagalamb-kiállítás nyílt január 12-én Tiszafüreden. A hazai kiállítók mellett szlovák, belga, német, szerb, román tenyésztők több száz postagalambját lehet megtekinteni. A bírálók által győztesnek kiválasztott postagalambok indulhatnak a 36. Postagalamb Olimpián, a lengyelországi Poznanban.

Immáron 63. alkalommal rendezték meg a postagalamb-kiállítást, amelyen a madarakat gazdáik különböző versenyszámokban is indíthatták. A versenyen most csupán a galambok benti “elbírálására” került sor a kondíciójuk, küllemük alapján.

A legjobb eredményt elérő galambok január 25-27. közt vehetnek részt a poznani postagalamb-olimpián.

A postagalambok a galambfajtáknak egy különlegesen tenyésztett fajtáját képezik, amelyet már az ókortól kezdve használtak üzeneteket szállítására. A kutatók máig sem biztosak abban, hogy a madarak pontosan miként tudnak tájékozódni, de annyi bizonyos, hogy több száz kilométeres távolságokon sem tévednek el és képesek üzeneteiket A-ból B-be szállítani, amennyiben betrenírozzák őket egy-egy útvonalon. Még a második világháború idején is volt rá példa, hogy használtak postagalambokat üzenetszállításra, sőt, számos postagalambot katonai kitünetésben is részesítettek.

 

(Forrás: MTI, postagalambsport.hu, kiemelt kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt)