A székelyföldi autonómia kérdése újratöltve

Székelyföld területi autonómiája törvénytervezetének az idei újbóli parlamenti beterjesztéséről döntött a hét végén tartott székelyudvarhelyi ülésén a Magyar Polgári Párt (MPP) országos választmánya. Az európai parlamenti választásokon az RMDSZ-szel való közös részvétel várható, ahogy az elmúlt években is. A székelyek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a székelyföldi autonómia törekvést minden szinten életben tartsák. Vajon a jövő évi, csíksomlyói pápalátogatás hatással lesz a székely autonómia mihamarabbi létrejöttére?

Az MPP közleménye szerint a választmány tagjai egyöntetűen kinyilvánították, hogy továbbra is elszántak az autonómiaigény képviseletére, és újra és újra a törvényhozók elé terjesztik a tervezetet annak érdekében, hogy életben tartsák a székelyföldi törekvést a román törvényhozásban.

“A dél-tiroli példa a remény arra, hogy a hosszas és kitartó törekvés Romániában is pozitív eredményt szülhet” – áll a közleményben.

Az MPP országos választmánya Pethő Istvánt, a párt Kovászna megyei önkormányzati képviselőjét választotta elnökévé, és arról is döntött, hogy a párt ügyvezető elnöki tisztségét Salamon Zoltán, a Hargita megyei szervezet elnöke tölti be. 

A választmány elhatározta, hogy tárgyalásokat kezdeményez a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) az európai parlamenti választásokon való közös részvételről. A közlemény szerint az MPP befutó helyet kér az RMDSZ jelöltlistáján jelöltjének, Márton Zsuzsannának, aki jelenleg a Szatmár megyei Egri község polgármesteri tisztségét tölti be. Az MPP közölte: nem zár ki egyetlen lehetőséget sem, amellyel megjelenítheti a párt célkitűzéseit az európai parlamenti választásokon.

Az RMDSZ és az ellenzékeként megalakult MPP 2014 óta együttműködnek egymással. Az együttműködés eredményeként az MPP két politikusa jutott be az RMDSZ jelöltlistáján a román parlament alsóházába. Az MPP-s politikusok RMDSZ-es választási listán való szereplését az teszi lehetővé, hogy az MPP pártként, az RMDSZ pedig civil szervezetként van bejegyezve. Így ugyanaz a politikus egy időben mindkettő tagja lehet. Az RMDSZ 2009-ben három, 2014-ben két képviselőt juttatott be az európai parlamentbe.

Ki tudja:

a jövő júniusban esedékes csíksomlyói pápalátogatás akár tartós lendületet adhat a székely autonómia elérésében,

megpecsételve a Romániában együtt élő vallási felekezetek és nemzetiségek egymás iránt tanúsított kölcsönös tiszteletét és párbeszédét a béke útján.

(Forrás: MTI)