“Az ellenzék tovább folytatja a már jól ismert botránypolitizálást”

Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ismét a közmédia épületében táborozott le. A két országgyűlési képviselő azzal magyarázta az újabb látogatást, hogy nem tudnak belenyugodni abba, hogy közmédia vezérigazgatója, Papp Dániel nem áll szóba velük. A politikusok egy közérdekű közleményt is szeretnének átadni. Deák Dániel, politológus, a Figyelő főmunkatársa a vasárnap.hu-nak azt mondta, hogy a már jól ismert botránypolitizálásnak lehetünk a szemtanúi.

Vasárnap.hu: Minek köszönhető valójában, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos ismét a Közmédiába próbálnak bejutni?

Deák Dániel: Az ellenzéki politikusok továbbra is a láthatóságért küzdenek, tovább folytatják a már jól ismert botránypolitizálást. Az ürügy ezúttal a 444.hu azon hamis állítása, miszerint ifj. Lomnici Zoltánnak az MTVA riportere adná szájába a szavakat, miközben a valóság ezzel szemben az, hogy csupán emlékeztették az alkotmányjogászt korábbi saját gondolataira. Ez ugyanakkor nem érdekli az MTVA székházába behatoló politikusokat, hiszen magukat akarják láthatóvá tenni az EP-választás kampányában. Hadházy Ákos egy új, „Mindenki Magyarországa Mozgalom” formációnak a politikusa, ezekkel az akciókkal ezt a politikai alakulatot igyekszik népszerűsíteni. Szél Bernadett pedig a politikai életben maradásáért küzd, hiszen miután őt is kiutálták az LMP-ből, Hadházy Ákossal ellentétben neki már nem jutott hely más pártban vagy mozgalomban.

Vasárnap.hu: Ez a fajta fellépés a képviselők részéről milyen hatást vált ki a választókból?

Deák Dániel: A közvélemény-kutatások és az ellenzéki pártok által életre hívott tiltakozások kifulladása azt mutatja, hogy ez az ellenzéki politizálás hatástalan, hiszen a választók látják, hogy mi ezeknek a valódi célja. A Századvég Alapítvány kutatásai is alátámasztják, hogy a magyarok döntő többsége – így ellenzéki szimpatizánsok is – elutasítják az ellenzéki botránypolitizálást, melynek részei voltak a decemberi parlamenti és MTVA-ban látott akciók. Nem véletlen, hogy Szél Bernadettet és Hadházy Ákost már nem követik más ellenzéki politikusok, hiszen ők is tudják nagyon jól, ezekből a performanszokból nem tudnak profitálni, csupán saját magukat teszik nevetségessé.

Vasárnap.hu: Elfogadható ez a fajta nyomásgyakorlás egy képviselő részéről?

Deák Dániel: Egy szerkesztőség munkájába nem avatkozhatnak bele kívülről, főként nem politikusok. Az ellenzéki politikusoknak a megszokott, normális keretek között lehetőségük van elmondani a véleményüket a televízióstúdiókban, ahogyan ezt például ma reggel is megtette közel 12 percen keresztül Karácsony Gergely az M1 aktuális csatornán.

Vasárnap.hu: Szél Bernadett korábban az USA-ban volt egy egy hónapos ösztöndíjprogram keretében. Annak a látogatásnak lehet köze az akciókhoz?

Deák Dániel: Szemmel láthatóan külföldi mintákat honosítanak meg ezek a politikusok, az elmúlt időszakban több országban is hasonló taktikával és akciókkal próbálták meggyengíteni a bevándorlással szemben kritikus kormányokat. A magyar ellenzéki politikusok ugyanakkor sokkal gyengébben teljesítenek külföldi társaiknál, hiszen pillanatok alatt saját magukat buktatták le. Elég csak Bangóné Borbély Ildikó elszólására gondolni, melyben leleplezte, hogy kizárólag a botránykeltés és szenzációhajhászás okán fekszenek le tarkóra tett kézzel a földre. Az ilyen típusú politizálást az Egyesült Államokban fejlesztették ki jól behatárolható politikai csoportok, az elmúlt időszakban pedig szerte Európában láthatjuk ennek az adaptációját. Így különösképpen érdekes, hogy Szél Bernadett a közelmúltban hosszabb ideig az Egyesült Államokban tartózkodott.

Vasárnap.hu: A politikus ismét élőben közvetíti a történéseket. Ezt a gyakorlatot az adatvédelmi biztos is aggályosnak nevezte. Politikai szempontból hogyan értékelhető ez a módszer, amelyet sűrűn láttunk az elmúlt időszakban ellenzéki képviselők részéről?

Deák Dániel: A Facebook és a közösségi médiafelületek használata új típusú eszköz ezeknek a politikusoknak a kezében, ugyanakkor ezek a videók számos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályt felvetnek. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke hangsúlyozta is, hogy az országgyűlési képviselőkre is vonatkozik az Európai Unió adatvédelmi rendelete. Mint fogalmazott, az ellenzéki képviselők székházból történő internetes közvetítései miatt a visszaélés személyes adattal bűncselekménye merülhet fel, ami a jogellenes adatkezelésnek egy büntetőjogi aspektusa.

Vasárnap.hu: Szél Bernadett ezt mondja: „mostani megjelenésükkel is próbálják rászorítani a közmédiát, hogy foglalkozzanak az ellenzékkel is.” Megállja a helyét ez a kijelentés?

Deák Dániel: A különböző híradóelemzések és médiaelemzések tanúsága szerint az ellenzéki képviselők az elvárt mértékben kapnak megszólalási lehetőséget az esti hírműsorokban, az ellenzéki politikusok pedig rendszeresen kapnak meghívást a sajtóosztályon keresztül a közmédiától. Ma reggel is például Karácsony Gergely volt a főműsoridőben a közmédia vendége. Sokkal inkább az tapasztalható, hogy az ellenzéki politikusok félnek a kemény kérdésektől és ezért inkább bojkottálják a nekik nem tetsző sajtótermékeket vagy nem vállalják az interjút. Elég csak a Jobbikra gondolni, mely párt hónapok óta nem áll szóba a nem ellenzéki sajtótermékekkel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre