Titokban élik meg hitüket a szomáliai keresztények

A Szomáliában élő keresztények titokban járnak össze imádkozni, istentiszteletet tartani, tanúságot tenni, de nem énekelhetnek  olyan hangosan, mint az Afrika más tájain élő testvéreik, hiszen attól is félnek, ha az al-Shabab terroristák számára kiderül: ők nem muszlimok.

 

Olykor egy garzonban gyűlnek össze több tucatnyian imádkozni, mivel hivatalosan az egész országban nincs templom.

Szomáliai keresztények százait – jó részt külföldről érkezett munkásokat – tartja rettegésben az al-Shabab, egy, az al-Kaidáról leszakadt csoport, akik azonnal vérfürdőt rendeznének, ha kiderülne róluk, hogy Jézus Krisztust imádják, írja a Religion News Service.

A World Bank jelentése szerint Szomália népességének 99.8%-a muszlim.

“Titokban gyűlünk össze imádkozni”- nyilatkozta a biztonsági okokból neve elhallgatását kérő lelkipásztor. Elmondása szerint teljesen átlagos istentiszteleteket tartanak, annyi különbséggel, hogy nem kiáltanak és énekelnek hangosan.

“Az emberek errefelé nem túl barátságosak, főleg akkor nem, ha kiderül, hogy egy mélyen hívő keresztény vagy.”

Az eredendően kenyai lelkész már öt éve dolgozik Mogadishuban. Gyülekezetében néhány újonnan megtért keresztény is megtalálható, akik a kereszténységért a félelemmel teli életet választották saját országukban.

“Nagyon veszélyes, ha bárki kideríti rólad, hogy keresztény vagy ebben az országban. Onnantól kezdve földi napjaid meg vannak számlálva”- tette hozzá a lelkész.

Az elmúlt években sokat romlott a keresztények helyzete “Afrika szarván”. Az al-Shabab által ellenőrzött területeken a militánsok vadásznak a keresztényekre. A terrorszervezet a szomszédos Kenyában is indított támadásokat templomok és iskolák ellen, több száz halottat hagyva maga után. 

A kenyaiakban még élénken él az emlék a Garissa University ellen elkövetett 2015-ös támadásról, mikor az al-Shabab harcosai kiemelték a keresztény tanulókat a tömegből, majd helyben végeztek velük.

2017 augusztusában az egyetlen Szomáliában megmaradt katolikus templomot az ideiglenes megnyitást követő napokban be is zárták.

Tömeghisztériába torkollt a templomnyitás, követelték, hogy zárják be a templomot. A politikusok pedig reagáltak a kérésre.

“Döntésünkkel tiszteletben kívántuk tartani az emberek és vallási vezetőik kívánságát, hogy zárva tartsuk a templomot, amint az elmúlt 30 évben is zárva volt”- nyilatkozta Khalil sejk, Szomáliföld vallásügyi minisztere.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Religion News Service

Iratkozzon fel hírlevelünkre