Üde színfolt a nyugati sajtóban Magyarország ábrázolásáról

Erős weboldal lehetne, ahol a nyugati sajtóban Hazánkról megjelenő pozitív híreket szemléznék. A baj csupán az, hogy a nyugati elit a Kárpát-medencéről alkotott éleslátáshoz használt szemüvege 30, de inkább 40 évvel ezelőtt készült. Legtöbb "kritikusunk" nem is járt Magyarországon, legfeljebb a hazai ellenzék egy-egy prominensével beszélgetett. Daniel Fabricius ebbe az érzelmi játékba dobott most egy kavicsot Dániában.

A magyar származású közgazdász cikkét – a jobboldali – Jyllands-Posten dán napilap vélemény rovatában közölték. Fabricius Dániel arra keresi a választ, hogy miért olyan egyoldalú Magyarország ábrázolása a nemzetközi médiában. Hasonló következtetésre jutott, mint itthon sokan.

Ahogy nyugaton szokás, a dán sajtó is rendszeresen beszámolt az elmúlt hetekben zajló magyarországi tüntetésekről. Azonban ahogy az lenni szokott az objektivitást mellőzve, szinte kizárólag kritikus hangnemben. Ezzel szemben Fabricius igyekezett objektív maradni, meg akarta érteni a történéseket.

Ma már talán az is elfogultságnak tűnik nyugaton, ha valaki nem azonnal kritikus a magyar kormánnyal.

Fabricius talán magyar származása miatt, de az eseményeket, híradásokat igyekezett semleges, úgymond közgazdász szemmel nézni – megérteni az új munkatörvény hátterét. A törvénymódosítás pontos részleteit értelmezve arra a megállapításra jutott, hogy sok esetben a nyugati sajtó sokkal kevésbé tárgyilagos, mint a magyar. Szerinte

sok magyar, de kormány-kritikus hírportál is jóval mélyebben és objektívebben tárgyalta a kérdést, mint a dán vagy más nyugati sajtó.

Az ünnepeket Fabricius Dániel Budapesten töltötte, ahol megpróbálta összevetni a nyugati média által leírt közhangulatot az általa tapasztalt környezettel. A rendszeresen fasiszta diktatúraként fémjelzett rendszerrel szemben, egy demokratikus berendezkedésű országot látogatott újra meg, ahol a megkérdezett emberek inkább közömbösnek mutatkoztak a „túlóratörvény” kapcsán, mintsem felháborodottnak.

Összességében Fabricius arra a következtetésre jut, hogy

a sajtóban megjelenő kritika alapvetően politikailag túlfűtött, nem pedig kiegyensúlyozott, objektív leírása a valós eseményeknek.

A teljes cikk itt érhető el.

(Forrás: Jyllands Posten)

Iratkozzon fel hírlevelünkre