Szijjártó: Magyarország üdvözli Brazília kilépését a globális migrációs csomagból

Magyarország üdvözli az új brazil adminisztráció döntését, amelynek értelmében az ország megváltoztatja szavazatát és nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közleményében hangsúlyozta, hogy a világon egyre több ország ismeri fel a csomagban rejlő veszélyeket, mert azzal az ENSZ ugyanazt a hibát követi el, mint amelyet Brüsszel a kötelező betelepítési kvótákkal.

A csomag szerinte kizárólag a migránsok érdekeit tartja szem előtt, elfogadása pedig újabb jelentős migrációs hullámok elindulásához fog vezetni. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy Brazília döntésével már 41 ország nem szavazta meg a migrációs csomagot, ez pedig világosan mutatja, hogy hiteltelenek és elfogadhatatlanok azok a törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy a migrációs csomag hivatkozási alappá váljon a jövőben.

Kedden az O Estado de Sao Paulo helyi napilap arról számolt be, hogy hivatalosan is kilépett az ENSZ globális migrációs csomagjából Brazília. Az újság értesülése szerint az ENSZ-ben aggodalommal fogadták az ország döntését.

A lap forrásai kiemelték azt a gyorsaságot, amellyel a brazil kormány – megalakulását követően nyolc nappal – értesítette a világszervezetet a kilépésről.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre