Kereszténygyűlölő képregényt adott ki a DC

Mondhatni porig alázza Jézus Krisztust és a kereszténységet a DC legújabb képregénye. A céghez tartozó Vertigo Comics ihlet hiányában Jézus Krisztusból csinált szuperhőst, ami akár jó is lehetne, de nem az.

Sőt még a megosztó szót se tudjuk használni. Csak abban reménykedhetünk, hogy a hozzá(alig)értés vezetett ide, nem pedig valamilyen értelmezhetetlen kereszténygyűlölő szándék.

Nyugaton Allahhal nem mernek ilyesmit csinálni a Charlie Hebdo eset óta.

Az esetről először a Pesti Srácok írt, és ahogy ők, úgy mi is arra következtetünk, hogy mivel Allahhal nem lehet ilyet majd Jézussal igen. Hiszen a keresztények úgyis sokkal békésebb emberek… Valami hasonló játszódhatott le az alkotók fejében. Mindenesetre a DC Comicsnak sikerült a földbe döngölni Jézust, ami a haladó nyugati világban biztosan menő dolognak számít. Sőt valószínűleg népszerű lesz a kiadvány a mindenre (kivéve a konzervatív, keresztény értékekre) nyitott, haladó fiatalok körében.

Van ám azonban cselekmény is!

„A történet szerint az Atya csalódott a keresztre feszített fiában, ezért még egyszer leküldi a földre, hogy tanuljon valamit az igazi hőstől: a Nap-embertől. Tisztelt olvasóink bizonyára értik az alaptörténetet: Isten csalódott Jézusban. Ez persze nem minden. A “Second Coming”, azaz a második visszajövetel című alkotás szerint az első keresztrefeszítéskor Jézus elbukott, ezért szüksége van még egy esélyre, hogy megtanulja mit is kellene egy valódi messiásnak csinálni.

A képregényben Jézus egy esetlen figura.

Jézusnak a DC szerint fogalma sincs arról, hogy mi történt a Földön a legutolsó látogatása óta, ezért meglepődéssel konstatálja, hogy a keresztények teljesen félreértették az evangéliumot, ezen kívül ledöbben azon, hogy a fránya keresztények mi minden borzalmasat tettek az elmúlt kétezer évben. Az illusztrátor Richard Pace pedig úgy fogalmazott a tavalyi bejelentésükkor, hogy a Nap-ember kicsit olyan “mint egy egyetemi sztárhátvéd fiú, ami Istennek sosem volt”. Egyébként a Nap-ember karaktere is az egyik legszerencsétlenebbül sikeredett képregényhős, aki úgy vált azzá aki, hogy egyszer valaki bedobta egy atomreaktorba. Nem is érdemes róla ennél többet tudni.

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mit tenne egy muszlim, ha Allahról készítenének hasonlóan, szándékosan félreértelmezett és megalázó képregényt. Feltételezhetően valami olyasmit, amit a majdnem pont négy éve, 2015 január 7-én történt párizsi vérengzés, amelyet a terroristák az iszlámot is sokszor kigúnyoló hetilap, a Charlie Hebdo szerkesztőségében hajtottak végre. A támadásban 12 ember vesztette életét, további tizenegyen pedig megsérültek.

A sorozat, amely várhatóan 6 részből áll majd, és állítólag 2019 márciusában debütál a boltokban nagy valószínűséggel a mindenre nyitott nyugati fiatalok kedvenc olvasmánya lesz, sokan közülük pedig ebben a “műben” fognak – talán – először olvasni Jézus Krisztusról.

Forrás: Pesti Srácok

Iratkozzon fel hírlevelünkre