Négy éve történt a Charlie Hebdo elleni merénylet

A Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni merénylet negyedik évfordulója alkalmából Emmanuel Macron francia államfő Twitteren írta, hogy a véleménynyilvánítás „szabadsága erősebb, mint valaha”.

A köztársasági elnök egyébként nem vett részt az épület előtti megemlékezésen, ahol ahol mintegy százan, az áldozatok hozzátartozói és kollegái, a támadás túlélői, valamint helyiek hajtottak fejet és koszorúztak a 12 áldozat emlékére a bejárat mellett elhelyezett emléktábla előtt.

A kormányt Christophe Castaner belügyminiszter és Nicole Belloubet igazságügyi miniszter képviselete, valamint jelen volt Anne Hidalgo párizsi polgármester is.

Azok, akik gyáván megtámadták a Charlie Hebdót négy éve, a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, azaz a köztársaság ellen támadtak. A köztársaság továbbra is megvan, és a véleménynyilvánítás szabadsága erősebb, mint valaha. Ne felejtsünk el azokat, akik az életükért fizettek ezért” – fogalmazott üzenetében Emmanuel Macron.

2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk január 8-án lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, Montrouge-ban, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt.

A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban 17-en vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sérültek meg.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre