Megalakult az Esterházy János boldoggá avatását előkészítő történészbizottság

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tájékoztatott, hogy a krakkói püspöki palota kápolnájában tett esküt a magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történészbizottság, amely előkészíti Esterházy János felvidéki magyar politikus boldoggá avatási perét.

Az ünnepségen Marek Jedraszewski krakkói érsek, valamint Pawel Cebula, Egerben szolgáló lengyel minorita szerzetes is részt vett, akit Jedraszewski tavaly decemberben a boldoggá avatás posztulátorának nevezett ki.

Az államtitkár szintén jelen volt az ünnepségen, kiemelte, hogy a Vatikán 2018 novemberében engedélyezte Esterházy János boldoggá avatási eljárásának megindítását, amelyet a krakkói főegyházmegye kész lefolytatni.

A krakkói érsek felkérésére létrejött bizottság feladata az 1957-ben egy morvaországi börtönben meghalt Esterházy János életének és munkásságának tanulmányozása és értékelése lesz. Soltész Miklós elmondta, a teológus szakértők, a keresztény hit és erkölcs szerinti értékelése után az anyagot további eljárás végett a Vatikánhoz továbbítják.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre