Burkina Faso rendkívüli állapotot hirdetett egy szilveszteri iszlamista támadást követően

Bővül azoknak az afrikai országoknak a listája, melyek a keresztény élet szempontjából fokozottan veszélyesek. A kontinens középső térségében szinte nem is marad olyan terület, mely mentes lenne a szélsőséges iszlamisták fenyegetéseitől.

 

Burkina Faso rendkívüli állapotot hirdetett. Ezt Roch Marc Christian Kabore elnök az év utolsó napján jelentette be az ország legtöbb északi tartományaira vonatkozólag. Egy radikális iszlamisták által, december 30-án elkövetett támadásra érkezett ez állami reakcióként – írja az ICC.

Az ilyen jellegű támadások száma igencsak megnövekedett az utóbbi időben az északról szomszédos Maliban, melyek átszivárogtak Burkina Faso legészakibb, Sahel tartományába is. Az elmúlt három év támadásait két dzsihadista csoportnak tulajdonítják. A Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) és az Ansarul Islam nem kevesebb mint 250 emberrel végzett az apró országban.

Támadásaikkal kormányzati tisztségviselőket ugyanúgy célozták, mint a nyugatról érkezett utazókat.

A halálos áldozatok tragédiáján túl nagy számban raboltak el nyugati embereket és keresztény dolgozókat Sahelből. Az emberrablásokban az al-Kaida és az Islamic Maghreb (AQIM) is értintett.

Ezek az események a nagyszámú francia jelenlét ellenére történtek, végső céljuk pedig Mali északi felén való teljes uralomszerzés. Burkina Faso és a térségben húzódó többi kisebb lélekszámú nemzet továbbra is kényszerűen viseli a növekvő iszlamista radikalizáció hatásait, amelyek Sahel tartományhoz hasonlóan, más helyeken is nyomot hagynak.

Varga Gergő Zoltán

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre