Jámbor-Miniska Zsejke: Szívet a bulvárnak!

Nem a kattintások a legfontosabbak, sőt - sokkal jobban kell odafigyelni a sztori mögötti emberre, mint arra, hogy történetét pénzzé tegye a sajtó.

“A bulvár nem ördögtől való dolog, ha minőségi. Nehéz azonban meghúzni a minőségi határt egy olyan világban, ahol mindenki a saját értékrendje szerint ítél” – vélekedik a kepmas.hu-n közölt írásában Jámbor-Miniska Zsejke. A szerző gyakorlati példával illusztrálja mondandóját, amikor elmeséli; évek óta kering az interneten, de a magyar bulvársajtó csak a napokban harapott rá igazán Amanda Liberty történetére, aki “párkapcsolatban él egy csillárral” (jelentsen ez bármit – a szerk.). 

Az a probléma a szenzációhajhász címekkel tengeren innen és túl, hogy pontatlanok és elterelik a figyelmet a lényegről – figyelmeztet Jámbor-Miniska. A többiekkel ellentétben ő rámutat: a történet valójában arról szól, hogy itt egy nő, aki szerelmes a csillárjába, mert valamiért objektofília alakult ki nála, és nem kap esélyt a gyógyulásra, mert a közösségi-és bulvármédia időről időre előhúzza a baját, hogy jót nevethessen rajta a világ. 

Valójában ez a bulvárhír nem csodálatos, és csak annyira vicces, mint a többi mentális zavar, vagyis semennyire – szögezi le a Képmás szerzője. És tegyük hozzá; mélységesen egyetérthetünk vele. 

Cikkében idézi Váradi Fanni szexuálpszichológust, aki szerint a médiafelhajtás sokat ronthat a mentális zavarral élők helyzetén – a (bulvár)sajtó felelőssége tehát ezen a ponton ismét hangsúlyosan felmerül. 

“A bulvársajtó nem foglalkozik a kockázatokkal, mert működtetői rég eladták a szívüket.

Már nem veszik figyelembe, hogy a szenzációhajhász címek, gúnyos megjegyzések és fröcsögő kommentek mögött mindig van egy ember, akinek problémája van és nem kap segítséget” – mondja ki az igazságot Jámbor-Miniska Zsejke. 

Cikke – más példákkal kiegészítve – ide kattintva olvasható. 

A kép forrása a Pixabay.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre