Keresztények elleni terrorcselekményeket akadályoztak meg Egyiptomban

Karácsonyi rendezvények elleni merényletek végrehajtását tervezte az a csoport, amelyet az egyiptomi rendvédelmi szervek néhány nappal az ünnep előtt számoltak fel.

 

 

A karácsonyi időszakban tervezett különböző ünnepi események helyszínein támadásokat az a terroristákból álló csoport, amelyet az egyiptomi hatóságok néhány nappal az ünnep előtt sikeresen felszámoltak – közölte az ország belügyminisztériuma. Kommentátorok szerint a csoport keresztény templomokban, vagy azok környékén hajtott volna végre támadásokat a kereszténység második legnagyobb ünnepének idején.

A potenciális merénylők kézre kerítése érdekében összehangolt akció zajlott, amely több városra, így a fővárosra, Kairóra és a piramisairól ismert Gízára is kiterjedt. A tájékoztatás szerint az akciók során tűzpárbaj is kialakult, melynek következtében több terrorista életét vesztette, másokat élve fogtak el a biztonsági erők fegyveresei. A csoport néhány tagja elmenekült, őket továbbra is keresik.

Az egyiptomi hatóságok szerint a csoport kötődött a Muzulmán Testvériség nevű szélsőséges iszlamista szervezethez, illetve az annak tagjaként működő Hasm Mozgalomhoz. E mozgalom deklarált szándéka volt a karácsonyi ünnepkör idején merényletek elkövetése keresztények ellen.

Egyiptom közel százmilliós lakosságának körülbelül öt százaléka keresztény, ők túlnyomó részt a kopt ortodox egyházhoz tartoznak.

2010 karácsonyán öngyilkos merénylő hajtott végre robbantást egy kopt templom előtt, az éjféli mise idején. A merényletben huszonkét keresztény veszítette életét. Legutóbb november 2-án ért gyilkos támadás keresztényeket, amikor zarándokok buszára támadtak fegyveresek. Az elkövetőket a rendőrség – a katonaság által támogatott műveletben – később felkutatta és likvidálta. 

Az egyiptomi eseményekről tudósító híreinket itt böngészheti.

S4C.News

Iratkozzon fel hírlevelünkre