Meztelen valóság – nemzetközi dokumentumfilm fesztivál az Arénában

Január 28 és február 3. között rendezik meg a Cinema City Arénában az ötödik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált.

A világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenyén, fórumán és bemutatóján 30 ország több, mint 40 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotását láthatják a valódi történetek, a dokumentumfilmek, a filmek és filmfesztiválok kedvelői és az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézők.

A fesztivál szervezői minden film alkotóját meghívják, így a filmek vetítése után a közönség az alkotókkal is találkozhat. Az élmények személyes és közös átélése és átbeszélése révén a közönség fesztiválközösséggé válik.

Túl minden határon

A bemutatásra kerülő filmek szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A 2019-es fesztivál filmjei akut problémákat feszegetnek. A legfontosabb témák: generációs különbségek és változó világ; háborúk, hatalom és szabadság; másság; egy jobb élet reménye.

A díjakról öt kategóriában: Meztelen remény, Meztelen üzenet, Meztelen igazság, Meztelen szenvedély, Meztelen rövidség a művészeti élet és a sajtó rangos szereplőiből álló nemzetközi zsűri, valamint nemzetközi diák- és nyugdíjas zsűri dönt.  

Apáca élet

A programban többek között látható lesz: Camilla Magid A szabadság földjén, Michał Hytroś Apáca élet, Marta Prus Túl minden határon, Talal Derki Sundance Filmfesztivál győztes Apákról és fiaikról, valamint a montanai Big Sky Dokumentumfilm-fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában első díjat nyert Máté Bence Koka, a hentes című dokumentumfilmje is.

A bemutatásra kerülő filmek teljes listája és más hasznos információk a fesztivál hivatalos oldalán és Facebook-oldalán találhatók.

Forrás és fotók: Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál