Az idő a legnagyobb érték, amit a szeretteink számára adni tudunk

A főiskola rektor asszonyával készített beszélgetés során kiderült, hogy a keresztényi szellemiség és a magas szakmaiság egyaránt fontos szempont az oktatási intézmény életében. Dr. Libor Józsefné személyes karácsonyi élményeit is megosztotta a Vasárnap.hu-val, amely az ünnep nyolcadában még igen aktuális.

Vasárnap.hu: Hogyan ünnepli meg a Karácsonyt az Apor Vilmos Katolikus Főiskola?

Libor Józsefné: A mi főiskolánk nem egy nagy egyetem, nagyjából ezer fős hallgatói létszámmal működünk. A nappalisok létszáma a kevesebb. Emiatt a napi kapcsolatok során mindenki ismer mindenkit. Elmondható, hogy egy családias intézményben folyik az oktatás. A karácsony ünneplése és az arra való készület – említett adottságainkból következően – intimebbé, családiasabbá válhatott.

Vasárnap.hu: Milyen konkrét formában tudott ez megvalósulni?

Libor Józsefné: A karácsony előtti időszakban advent szellemében folytak az órák. A hallgatók maguk is szerveztek a készülethez kapcsolódó programokat. A nyelvtagozatosok például megszervezték a Christmas Party-t. A hagyományőrzés jegyében a diákok megjelenítették a Lucázás népszokását. A főiskolai lelki napunk is ebbe a sorba illeszkedett bele.

Vasárnap.hu: Egész évben ilyen tudatosan egy adott tematikára épülnek az intézményi programok?

Libor Józsefné: A főiskolai év csatlakozott az országos Családok Éve tematikához. A nagy családi életciklusokat dolgoztuk fel hónapokon keresztül. Az udvarlástól a házastárs elvesztéséig elemeztük végig az egyes helyzeteket. Ezt a sorozatunkat az adventi lelki nap zárta le, amely a Szent Család példáját vetítette elénk. A lelki napot egy nagy, közös vacsorával zártuk a nappalis hallgatók részvételével. Ez azért is nagyon szép, mert ennek során kötetlen beszélgetés is ki tud alakulni.

Vasárnap.hu: Neves fellépőket is meghívott a főiskola az idei adventi készületben.

Libor Józsefné: Az erdélyi Árvácska kórus érkezett hozzánk Csíksomlyóról. A váci székesegyházi koncertjük előtt a Parlamentben is felléptek. Adományokat is gyűjtöttünk a részükre. A koncertjük előtt közösen karácsonyfát díszítettünk, teáztunk, beszélgettünk a kórista gyerekekkel.

Vasárnap.hu: Aki elment a főiskola előtt meglepődve tapasztalhatta, hogy egy ruhafogas került a bejárat közvetlen közelébe. Milyen üzenetet akartak átadni ezzel?

Libor Józsefné: Csatlakoztunk a szegényebbeket segítő kabát-akcióhoz is. Egy fogasra kabátokat tettünk ki. A hajléktalan vagy fázó ember pedig idejöhetett, és szüksége szerint leakaszthatott belőlük egyet, hogy a továbbiakban ne kelljen fáznia. Az akcióhoz kapcsolódó mottónk: Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved. Ezzel a hozzánk járó hallgatók szegények iránti érzékenységét is segíteni tudtuk. Sokszor ezek az élmények maradandóbbak, mint a megajándékozottságból eredő öröm. Arra igyekszünk nevelni a hallgatóinkat, hogy

nem az a fontos, hogy mi van a fa alatt, hanem, hogy kik vannak a fa körül.

Vasárnap.hu: Hogyan lehet ezt a hallgatóknak átadni?

Libor Józsefné: A lényeg, hogy ne a kapott ajándékok, hanem a belső értékek határozzák meg az öröm ünnepét. Vegyék észre karácsony ünnepeltjét, Jézust. Ezt kívántuk erősíteni a betlehemi játékokkal és a váci püspök főiskolánk számára nyújtott lelki útravalójával.

Vasárnap.hu: Az elesett emberekre való odafigyelést is fontosnak tartják továbbadni.

Libor Józsefné: A közeli, kisegítő iskola gyerekei a főiskolán szoktak adventi vásárt rendezni. Idén is így volt. A jelenlétükkel felhívják a figyelmünket arra, hogy a fogyatékkal élőket is észrevegyük, őket embernek tekintsük. Vásáros munkáikból én is szoktam vásárolni. Ezek elkészítésébe a szívüket teszik bele ezek a gyerekek.

Vasárnap.hu: Kezdődik a téli szünet. Hogyan ünnepelnek odahaza?

Libor Józsefné: A két ünnep között a főiskola zárva tartja kapuit. Fontos nekünk, hogy karácsony időszaka valóban legyen a családé. Az egész éves rohanás után, kicsit álljunk meg, és figyeljünk oda a legszűkebb környezetünkre. A mi családunk ilyenkor együtt van. Az egyetlen élő nagyszülőt, az édesanyámat elhívjuk hozzánk, hogy közösen ünnepeljünk. Körbejárjuk a rokonokat, ismerősöket ebben az időszakban.

Vasárnap.hu: Meg is ajándékozzák egymást, a felnőtt gyerekeiket is?

Libor Józsefné: A gyerekeimnek ajándékként társasjátékot veszek immár második éve. Ilyenkor az ünnepek alatt leülünk és közösen játszunk. Ez az ami számunkra odahaza valódi hiánypótló tevékenység. Amíg a gyerekeink kisebbek voltak, ebben az időszakban rendszeresen eljártunk síelni. Ott éreztünk rá a családi, közös társasjátékozás igazi ízére. Nem zavart bennünket se tévé, se telefon. Mindig nagyon élvezzük.

Nem csak a gyereknek jó a játék, a felnőtt is oda tud lenni érte.

Vasárnap.hu: Milyen különleges ételekkel készül az ünnepi asztalra?

Libor Józsefné: Nálunk az ünnepi asztalon a töltött káposzta a menü állandó résztvevője, ezért ez minden évben elmaradhatatlan. A többi étel évről-évre változik. Mivel a halat nem annyira kedveli nálunk senki sem, halból készült ételt nem fogyasztunk sohasem. Pár éve a külföldről ilyenkor hazaérkező lányom szokta átvenni a főzés feladatát, én pedig a keze alá dolgozom jó kuktaként. Az ő ötletei határozzák meg, hogy milyen fogások kerülnek az asztalra. A sütemények elkészítése marad inkább rám. Szeretjük hagyományosan a bejglit, a jó tésztát, vagyis a habos-krémes alföldi süteményt, a hókiflit.

Vasárnap.hu: Mi lehet karácsony legfontosabb üzenete számunkra?

Libor Józsefné: A rektori pozíciómból fakadóan mindig az időből látszik a legkevesebb.

Az idő a legnagyobb érték, amit a szeretteink számára adni tudunk.

Ez nem pótolható, nem megfizethető. Ha egyszer elmúlt, vissza már nem jön. Legalább karácsonykor fontos, hogy időt szakítsunk egymásra és a közénk megszülető Jézusra. A főiskolán is állítottunk betlehemet, idehaza is így teszünk.

Vasárnap.hu: Milyen jövőbeli terveket, feladatokat tűzött ki maga elé a főiskola az előttünk álló időszakban?

Libor Józsefné: Továbbra is várjuk a pedagógus-jelöltek jelentkezését. Megéri ilyen környezetben és keresztény szellemiségben nálunk tanulni. A szociálpedagógia szakot szívből merem ajánlani azoknak, akik a felnőttekkel kívánnak foglalkozni. Két mester szakunk is van a neveléstudomány és a szociálpedagógia területén. Akkreditáció előtt van a mentálhigiéné, közösségépítő mester szakunk, illetve a pszichológia BA szakunk is. Várjuk azokat a hallgatókat, akik a katolikus értékek elfogadásával egy családias környezetben szeretnének tanulni.

Vasárnap.hu: Mikor kukkanthatnak bele a főiskola életébe és szellemiségébe az érdeklődők?

Libor Józsefné: Január 9-én lesz a következő nyílt napunk Vácon, előtte hetedikén pedig Budapesten, amelynek részleteiről a honlapunk folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre