Iraki muszlim vallási vezetők eretneknek nyilvánították a keresztény ünnepeket

Az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolásával nem ért véget a szélsőséges iszlamisták uralma Irakban. Most az ország legbefolyásosabb szunnita és síita vallási vezetők uszítják a muszlimokat a keresztények ellen.

 

 

Alig pár napja, hogy Adil Abdul Mahdi miniszterelnök kezdeményezésére az iraki parlament hivatalosan is ünnepnappá nyilvánította karácsony első napját az országban, a december 26.-át pedig munkaszüneti nappá a keresztények számára, máris megjelentek a szélsőséges ellenreakciók. Ráadásul nem fegyveres csoportok, vagy terrorszervezetek részéről, hanem Irak szunnita és síita vallási vezetői adtak ki fatwa-kat (vallási kinyilatkoztatást), miszerint a keresztény ünnepek eretnekek.

Irak szunnita főmuftija az újévet, míg a síiták egyik legbefolyásosabb vezetője a karácsonyt nyilvánította eretnek ünnepnek.

Az iraki Youm7 online hírportál közölte, hogy Mahdi bin Ahmed Al-Sumaydai Irak szunnita főmuftija szerint

tilos megünnepelni az újévet, vagy köszönteni a keresztényeket, illetve részt venni az ünnepségükön.

Az iraki főmufti Ibn Qayyim al-Jawziyya, XVI. században élt muszlim teológusra hivatkozva kijelentette, hogy a muszlimoknak tilos együtt ünnepelniük a zsidókkal és a keresztényekkel, mert ezzel elismerik az ő hitüket, ami az iszlám szerint eretnek – közölte az alquds.co.uk

Aki felköszönti a keresztényeket az ünnepekkor, az olyat tesz, mintha üdvözölné a kereszt imádságát – idézte a szalafita főmufti a középkori iszlamista teológust.

A szélsőséges főmufti a szalafita Al-Jama irányzathoz tartozik. Irak legbefolyásosabb szunnita vezetője közeli kapcsolatot ápol a kormánnyal. Több alkalommal is feltűnt Adil Abdul Mahdi kormányfő és Qasem Soleimani iráni tábornok, a Jeruzsálem Dandár vezetőjének oldalán.

Qasem Soleimani iráni tábornok a Jeruzsálem Dandár vezetője,  Mahdi bin Ahmed Al-Sumaydai Irak szunnita főmuftija, Abdul Mahdi iraki miniszterelnök.  (balról, jobbra)

A iráni támogatást is élvező Hasd Al-Shaabi főként síitákból álló milícia két szunnita ezredével az iraki főmufti rendelkezik. Ez nagy hatalmat jelent  keresztényeket gyűlölő szalafista vallási vezetőnek, és még nagyobb veszélyt a megfogyatkozó iraki keresztényeknek.

Aala Al-Mousawi az Al-waqaf Al-Shíi (Síita Kiállás) Alapítvány irodavezetője

Két nappal később az iraki síiták egyik legbefolyásosabb vezetője is megszólalt a keresztények ünnepének kapcsán.

Aala Al-Mousawi, az Al-waqaf Al-Shíi (Síita Kiállás) Alapítvány irodavezetője szerint,

a keresztények minden mocskos dolgot elkövetnek a Messiás születésének napján, ami nem méltó egy prófétához. Egyes muszlimokat már a hatásuk alá vontak, és részt vesznek a romlott ünneplésben.

A síita imám kinyilatkoztatása kicsit zavarosnak tűnt, ugyanis szerinte a keresztények tévesen ünneplik január elsején – nem december 24.-én – Issa (muszlimoknál Jézust jelent) próféta születését, mivel nem ezen a napon jött a világra.

Jézus születésének téves napon való megünneplését anno szándékosan a római barbár pogány királyok – nem császárok – rendelték el és tették kötelezővé.

A befolyásos síita imám szerint ennél már csak az a nagyobb baj, hogy a hitetlenek alkoholizálnak, zenét hallgatnak és orgiákat rendeznek az ünnep alatt.  A síita vezető szerint ezek az erkölcstelen  cselekedetek már példaként jelennek meg egyes muszlimoknál, akik követik ezeket az eretnek szokásokat – közölte az iraki alakhbaar.org.

Imanoel Khoshaba az iraki parlament asszír keresztény képviselője

Nagy felháborodást keltett Irak két legbefolyásosabb muszlim vezetőjének uszító és gyűlöletkeltő vallási kinyilatkoztatása.

Imanoel Khoshaba, az Asszír Nemzeti Párt színeiben mandátumhoz jutott parlamenti képviselő közleményben utasította vissza az uszításokat, figyelmeztetve az iraki népet, hogy hagyják figyelmen kívül az iszlamista vezetők szavait, és ne hagyják Irakot egy újabb vallási és etnikai konfliktusba sodródni – közölte az atranaya.net iraki asszír keresztény hírportál.

 

Louis Raffael Sako káld pátriárka elítélte a szunnita főmufti nyilatkozatát, ami megtiltja a keresztény ünnepek megtartását.

Sako pátriárka szerint az egyházi vezetők dolga, hogy egymáshoz közelítsék a különböző vallások követőit, hogy szeretetben és testvériségben éljenek.

Lousis Raffael Sako Káld pátriárka karácsonyi misét tart.

Louis Sako szerint az iraki állam kötelessége, hogy ne engedjen teret a szélsőséges megnyilvánulásoknak, főleg, ha azok magas szintű vallási vezetőktől származnak. A káld egyház vezetője követelte a bagdadi vezetéstől, hogy vonják felelősségre a szunnita főmuftit.

Aki ilyet nyilatkozik, annak a személyiségével gondok lehetnek. A kormánynak mindenképpen felelősségre kell vonnia őt– reagált az iraki káld pátriárka.

Az iraki társadalmon belül is nagy felháborodást keltett a muszlim vezetők keresztényellenes uszítása. A közösségi oldalakon csoportok jelentek meg, amelyekben az iszlamista vezetők felelősségre vonását követelik – közölte a rudaw.net

A legnagyobb csoport egy kampányt indított el “Egymillióan köszöntjük fel Al-Sumaydai-t” címmel. A csoport nyilvánosságra hozta a szunnita vezető privát telefonszámát és arra kéri minden követőjét, hogy mellőzve a szitokszavakat, karácsony és újév alkalmával köszöntsék fel a főmuftit.

Boldog karácsonyt, Sejkünk. Minden évben ezer jóságot kívánok neked. A Messiás vigyázzon rád és áldjon meg téged. Óvja meg az eszedet a Daesh-i (Iszlám Állam arabul) és szélsőséges ideológiáktól – áll az üzenetben.

S4C.news – Kassab Adonis

képek: Basnews.com, Alakhbaar.com, Atranaya.net, Arabamerica.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre