Péntekig kell utalni a Babakötvényhez

A Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy legkésőbb péntek délig kell utalni a Babakötvényhez tartozó Start számlára annak érdekében, hogy az idei évre igénybe lehessen venni az állami támogatást.

Amit érdemes a megtakarításról tudni:

  • A Babakötvény kamata minden évben az előző évi infláció plusz három százalék; az aktuális kamat jelenleg így 5,4 százalék.
  • A kormány állami támogatást biztosít a kötvényre, amely az éves befizetés tíz százaléka, maximum hatezer forint lehet.
  • A kötvény rugalmas, bármekkora összeg elhelyezhető a számlán, és az sem jelent problémát, ha néhány havi vagy éves befizetés kimarad.
  • A megtakarításhoz a Start-számlatulajdonos a nagykorúvá váláskor, vagyis a 18. életévének betöltése után juthat hozzá.

A Babakötvény a PM szerint az öngondoskodás, az előtakarékosság és a pénzügyi tudatosság hármasa mellett arra is ösztönzi a magánszemélyeket, hogy megtakarításaikat magyar állampapírban helyezzék el. A bevezetése óta a szülők, a nagyszülők, illetve más hozzátartozók már több mint 165 ezer Start értékpapírszámlát nyitottak.

(MTI)