Leváltatná a legfőbb ügyészt a román igazságügyi miniszter

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a román államfő elé terjeszti Augustin Lazar román legfőbb ügyész leváltására irányuló kérését.

Az igazságügyi tárca vezetője sajtóértekezletén felidézte, hogy csaknem két hónapja kezdeményezte a vádhatóság vezetőjének elmozdítását, de a hivatalos kérés azóta sem jutott el Iohannishoz, mert Lazar a leváltása indoklását megkérdőjelező bírósági panasszal „húzza az időt”. Álláspontja szerint a bírósági hercehurcának, amely még legalább másfél hónapig tart, semmi köze sincs azokhoz az érdemi érvekhez, amelyek alapján a leváltását kezdeményezte.

Az igazságügyi miniszter októberben húszpontos „bűnlajstromot” olvasott Lazar fejére, miként tette azt korábban Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes (DNA) főügyész esetében is, akinek a leváltását az alkotmánybíróság támogatását megszerezve sikerült elérnie Klaus Iohannis államfőnél.

A bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő legfelsőbb bírói tanács (CSM) ügyészi részlege novemberben úgy döntött: nem támogatja Augustin Lazar felmentését.
Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Miután azonban az alkotmánybíróság a DNA-főügyész leváltása ügyében a jobboldali államfővel folytatott jogvitában a bukaresti szociálliberális kormánynak adott igazat, a román média szerint Iohannis aligha tagadhatja meg Lazar felmentését.

Az elnök viszont jelezte: semmiképpen nem fogja elkapkodni a legfőbb ügyész menesztését, és megvárja a Lazar által indított bírósági panasz kimenetelét.
A DNA főügyészének leváltása és a legfőbb ügyész elmozdítására tett kísérlet annak a hadviselésnek a része, amellyel a szociálliberális kormánytöbbség korlátozni próbálja a vádhatóság mozgásterét.

Klaus Iohannis államfő, a jobboldali ellenzék és az európai intézmények élesen bírálják a kormány törekvését, amely szerintük a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre