Halálos áldozatokat követelt az iraki robbantás

Legkevesebb két ember meghalt, tizenegyen pedig megsebesültek, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az észak-iraki Tell-Áfárban, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet korábbi erősségében, a nemrégiben megnyitott zsúfolt piacon.

A Moszultól mintegy 80 kilométerre fekvő Tell-Áfárban, illetve a településhez tartozó 47 faluban szunniták, síita türkmének, kurdok és más nemzetiségűek is laknak.     

A városban számos erőszakcselekmény történt az iszlám két különböző ágához tartozó szunniták és síiták között Irak 2003-as amerikai inváziója után, és innen származott az IÁ több magas rangú parancsnoka is. A mintegy 200 ezer lakosú város a dzsihadisták ellenőrzése alá került 2014-ben, amikor az IÁ jelentős területeket rohant le Irakban és Szíriában.   

Tell-Áfár 2017-ben került az amerikaiak vezette szövetség támogatta iraki biztonsági erők kezére, ez volt az utolsó terület, amelyet északon visszafoglaltak, amikor a harcok a szíriai határ felé húzódtak. A városban azóta is jelentős létszámú biztonsági erő állomásozik, és többnyire nyugodt volt a helyzet.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!