A testvéri szeretet fontosságát hangsúlyozta Ferenc pápa

Ferenc pápa a világhoz intézett karácsonyi üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az emberek közötti különbségek nem veszélyt, hanem gazdagságot jelentenek. Ennek szellemében fejezte ki óhaját, hogy létrejöjjön a béke a palesztinok és az izraeliek, illetve a Szíriában és Jemenben egymással szembenállók között.

Mielőtt Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást adott Róma városára és a világra, a Szent Péter-téren összegyűlt tömeghez szóló üzenetében arról beszélt, hogy a Jézus által nekünk ajándékozott testvériség nélkül hiábavaló lenne minden erőfeszítésünk egy jobb világ kialakítására, még a legjobb szándékok, tervek is lélek nélküli struktúrákká válnának. A pápa szerint minden ember testvér, bármilyen legyen nemzeti, kulturális, és vallási hovatartozása, még akkor is, ha különböző eszméket vallanak, de képesek tisztelni egymást, valamint hallgatni egymásra.

Ez a karácsony segítsen újra felfedezni a testvéri kötelékeket, amelyek egyesítenek bennünket, emberi lényeket, és összekötnek minden népet

– mondta a katolikus egyházfő.

Ezzel utalt arra, hogy az izraeliek és palesztinok vegyék fel újra a párbeszéd fonalát, és lépjenek a béke útjára. Szíria számára is azt kívánta, hogy a háború hosszú évei után ismét rátaláljon a testvériségre.

A nemzetközi közösséget pedig arra szólította fel, hogy határozottan cselekedjék egy olyan politikai megoldás érdekében, amely félretenné a pártos érdekeket, és lehetővé tenné, hogy a szíriaiak – különösen, a saját földjüket elhagyni kényszerültek – ismét békében élhessenek saját hazájukban. A pápa reméli, hogy a nemzetközi közösség közvetítése révén elért fegyverszünet után fellégezhet a háború és nélkülözés miatt elgyötört lakosság.

Az egyházfő kitért Afrikára is, ahol szerinte emberek milliói menekültek el földjeikről humanitárius segítség és élelem nélkül. Afrika esetében is reményét fejezte ki, hogy elhallgatnak majd a fegyverek, és a testvériség új hajnala köszönt be az egész kontinensen.

Külön megemlékezett azokról a keresztény közösségekről, amelynek tagjai a világ több pontján kisebbségben élnek, sebezhetőek vagy figyelmen kívül hagyják őket.

Adja meg az Úr számukra és minden kisebbség számára a lehetőséget, hogy békében élhessenek, s hogy elismerjék jogaikat, főleg a vallásszabadságot

– hangsúlyozta Ferenc pápa.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre