Egy rendőr is érintett volt az egyiptomi templomrobbantásban

Egy évvel ezelőtt, december 29-én jelentett az International Christian Concern egy terrorista támadásról, mely alkalommal öngyilkos merénylők készültek robbantani a helwani templomban, Egyiptomban. A főügyész egy rendőrt is meggyanúsított.

 

A támadók egyike egy robbanó mellényt viselt, de a rendőrség sikeresen megakadályozta, hogy behatoljon a templomba. A templom egyik – muszlim – biztonsági őre az életét vesztette a templom védelmezésében. Összesen hat keresztény ember halt meg később a támadás során elszenvedett sérülések miatt.

Tizenkét hónappal később az egyiptomi főügyész 11 bíróság elé idézett gyanúsítottat jelölt meg a Wataninak tett nyilatkozatában.

A gyanúsítottak egyike egy bani szuvajfi rendőr.

A vádban szereplő bűncselekmények a 2016 és 2018 márciusa közötti időszakban történt eseteket fedik le – beleértve a helwani incidenst is -, de továbbra is tisztázatlan, hogy pontosan mennyi támadás történt a keresztények ellen.

További aggodalomra adhat okot az a tény, hogy egy másik egyiptomi rendőrre is rábizonyították cinkosságát egy olyan csoport tevékenységében, akik kifejezetten keresztényeket céloztak. Idén augusztusban egy – ugyan csak bani szuvajfi – rendőr lépett be egy templomba erőszakra buzdítva környezetét az istentiszteleten jelenlévő keresztények ellen. Decemberben pedig egy minyai rendőrt ítéltek el két kopt keresztény előre megtervezett, szándékos meggyilkolása miatt.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Indipendent Newspapers Nigeria

Iratkozzon fel hírlevelünkre