Szomszédünnep: a kultúra ledöntötte a válaszfalakat

EKF 2023: Egész napos programmal ünneplik ma Veszprémben az Európa Kulturális Főváros cím elnyerését. Az érdeklődőket 11 helyszínen koncertekkel, kulturális és szórakoztató programokkal várták. A Hungarofest korábbi igazgatója egy sikeres programról számolt be, amely 2010-ben Pécsett, a kultúra akkori fővárosában valósult meg.

Nagy lehetőség a veszprémiek számára az elnyert címből fakadó lehetőségek kihasználása. Amikor Pécs nyerte el ugyanezt a címet, az adott év során megrendezett események a városban élők belső összetartását is pozitív módon befolyásolta.

Rubovszky Rita, a Hungarofest korábbi igazgatója a Pécs EKF 2010 közösségteremtő programjairól elmondta: a Szomszédünnepnek frenetikus sikere volt. Egy Európában elég gyorsan elterjedt francia kezdeményezésről van szó, amelyet egy mélyen hívő katolikus ember gondolt ki egyszer Franciaországban.

Piknik alapon az azonos helyen élők, az üzletek egy délutánra kitelepülnek étellel-itallal, asztalokkal-székekkel. Délután és este beszélgetnek, személyesen találkoznak az emberek, akik egyébként csak elrohannának egymás mellett.

Egyszerűnek látszó gondolat, de a megvalósításához sok lendület és szervezés kell. A francia mintát hazahoztam, és jónak láttam, ha Pécsett, a kultúra akkori fővárosában is megrendezzük – emlékezett vissza a korábbi igazgató. Ez volt az év egyik legsikeresebb rendezvénye a maga egyszerűségével.

Az utcai kismotor versenyen például ezer kisgyerek mérte össze a gyorsaságát. Az emberek erre a programra szépen ráhangolódtak. Mindenki hozta a saját muzsikáját, ötleteit. Az összefogás révén pedig közelebb kerültek egymáshoz. Hiánypótló beszélgetések alakultak ki.

A Szomszédünnep alapfilozófiájára utalva Rubovszky Rita kifejtette: a lényege, hogy nincsen benne szervezett program. Előítélet nélkül szóba állnak egymással teljesen más karakterű személyek, akik lehet, hogy soha nem beszélgetnének.

A lakótelepen élőknek kiemelten nagy igényük volt erre a lehetőségre. Az ő életükben nyilvánvalóan valami csoda történt. A kulturális adalékként az volt, amit mindenki beadott a közösbe. Válaszfalak dőltek le az emberek között – emlékezett vissza Rubovszky Rita.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre