Szeptemberre új nemzeti energiastratégiája lesz az országnak

Új Nemzeti Energiastratégia kidolgozásáról döntött a kormány. Az erről szóló kormányhatározat többek között rendelkezik arról is, hogy jövő márciusig meg kell vizsgálni és javaslatot kell tenni a 2020 utáni hazai ellátást biztosító földgázportfólió elemeire.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az innovációért és technológiáért felelős miniszternek a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter bevonásával – az európai uniós kötelezettség alapján készülő Nemzeti Energia és Klíma Tervvel összhangban – szeptember elsejéig kell kidolgoznia az új Nemzeti Energiastratégiát.

Az intézkedések között rögzítik, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megtartása mellett, felül kell vizsgálni a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatás keretében a különböző fogyasztói kategóriákhoz kapcsolódó ellátások rendszerét, és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az egyetemes szolgáltatásban részesülő fogyasztók részére olyan differenciált termék- és szolgáltatás-portfoliót alakítsanak ki, amely támogatja az energiahatékonyság javítását, és tekintettel van a nemzeti energiafüggetlenségi törekvésekre. Továbbá ki kell dolgozni a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás indokolt költségeinek kezelését szolgáló hosszú távú programot.

A határozat rendelkezik arról is, hogy jövő márciusig meg kell vizsgálni és javaslatot kell tenni a 2020 utáni hazai ellátást biztosító földgázportfólió elemeire.
Ki kell dolgozni továbbá Magyarország gázimporttól való függőségének mérséklését szolgáló programot, amely célul tűzi ki a hazai gázfogyasztás mérséklését, és a hazai forrásból származó energiahordozók hatékony kitermelését, illetve felhasználását, az energiahatékonysági programok hatékony végrehajtását.

(MTI)