„Nyugodtan szard a le a Kisjézust!”

Keresztényként, a karácsony közeledtével, az adventi időszakban készítjük fel magunkat Jézus eljövetelére. A mindennapi rohanásban próbálunk időt szakítani a csendre, a befelé fordulásra és megállni pár perc imádságra. Aztán szembejön velünk egy blogbejegyzés, amelynek szerzője erre szólít fel: „Nyugodtan szard a le a Kisjézust!”

Karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, ilyenkor Jézus Krisztus eljövetelére emlékezünk. Szerte az országban (és a világban) nem csak a hívők, hanem sokan mások is karácsonyfát állítanak és megajándékozzák szeretteiket. Ilyenkor nem csak lelkünket, hanem a környezetünket is megtisztítjuk, rendet rakunk a hajlékban, amelyben élünk, hogy mire megérkezik a kis Jézus, ünnepbe öltöztessük testünk és lelkünk otthonát.

Bereczky Tamás HIV-ellenes aktivista másképp készül az ünnepre. Blogbejegyzésében nemrégiben azt írta: „Nyugodtan szard a le a Kisjézust!” Szerinte „a karácsony egy felháborítóan bugyuta mesén alapuló, kínosan nyomasztó hazugságrítus.”

Szerintünk a Megváltó eljövetele nem mese, hanem tény, amelynek történelmi bizonyítékai is vannak. Az erre való emlékezés pedig – Bereczky állításával szemben – nem álszentség vagy valamiféle hazugság.

Az aktivista, aki korábban feleségével és gyermekével élt, most azt állítja, a karácsony az „ideális családmodell tönkretevője.”

Pedig az ünnepek alatt a legtöbben azon igyekszünk, hogy találkozzunk rokonaikkal, együtt ünnepeljünk szeretteinkkel, törekszünk arra, hogy minőségi időt szánjunk egymásra. De Bereczky Tamás ünnepét valószínűleg nem Jézus rontotta el.

„Bereczky Tamás vagyok, ötvenéves, meleg, HIV-fertőzött, volt szerhasználó, elvált, zsidó értelmiségi apa […] Igen, elég interszekcionális az identitásom. Queer-feminista gondolkodónak tartom magam […] biszexuális vagyok és sorozatmonogám, könnyen esem szerelembe, és nem volt soha fontos, hogy akit szeretek, az egyébként milyen nemi szerveket hord a lába között”

– nyilatkozta korábban egy interjújában.

Feltehetően sokan nem értjük a fent idézett kifejezések jelentős részét, de az nagyon is világos számunkra, amikor a kereszténységet gyalázzák.

Iratkozzon fel hírlevelünkre