A hagyományt nem ápolni kell, hanem megélni

Ma este rendezik meg a Fölszállott a páva tehetségkutató különleges fináléját, ahol kiderül, ki nyeri meg a Döntők Döntőjét.

Ha létezik olyan műsor, ami tényleg megérdemli a tehetségkutató megnevezést, akkor a Fölszállott a páva egyértelműen olyan. Mert itt tényleg tehetségeket láthatunk, minőségi produkciókkal, amelyek – valljuk be – jobban megnehezítik a közönség dolgát a szavazásnál, mintha csak egy-két kiemelkedő produkciót láthatnánk.

Őszintén úgy gondolom, nehéz a televízióban olyan műsort találni, ami tényleg értéket képvisel a néző számára, amire megéri odafigyelni, de ez a tehetségkutató egyértelműen érdemes arra, hogy hétről hétre kövessük a fellépő tehetségek műsorszámait.

A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!

Ennél szebben és igazabban, mint ahogy Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes (aki egyben a műsor egyik zsűritagja is) tette nem lehet megfogalmazni, mi is ennek a műsornak a célja. Hagyományaink, a magyar kultúra megélésére ösztönöz bennünket ez az tehetségkutató.

Mind a zene, mind a tánc olyan kulturális értékeket képviselnek hazánkban, melyek egészen a honfoglalástól kezdve részei életünknek, együtt formálódtak a nyelvvel, a történelmünkkel. 

A magyar kultúra megelevenedése mellett az egyik legszebb jelenség az emberi kedvesség. Aligha találni még egy olyan műsort, ahol ilyen szeretettel és kedvességgel fordulnak egymáshoz a versenyzők és a zsűri. Az egymásnak megadott tisztelet és megbecsülés hatja át az egész műsort.

Itt nincs mikrofondobálás, nincs hisztéria, itt színvonal van, szakértelem és alázat. Itt a zsűritagok, akik nagyjai kultúránknak ugyanolyan csillogó szemekkel fordulnak a versenyzők felé, amint ahogy a versenyzők feléjük. Mindent összevetve a Fölszállott a páva varázsa végtére is, úgy gondolom, abban rejlik, hogy a szemünk előtt elevenedik meg, amit a történelmünk ránk hagyott: az örökségünk.

A Döntők Döntője ma este, 19:30-tól látható élőben a Duna TV-n. A döntősökről, valamint a szavazás menetéről ITT tájékozódhat!

Iratkozzon fel hírlevelünkre