Legyen minden nap karácsony

Számunkra természetes, hogy Jézus Krisztus születésének ünnepét december 25-én ünnepeljük. Ez így van az egész világon a nyugati egyházban. Az ortodox keresztények azonban két hét eltolódással ülik meg ugyanezt. Az olyan országokban, ahol mindkét rítus megtalálható, érdekes szimbiózis képes kialakulni. A kárpátaljai Munkácsi Egyházmegyében vendégpapként, a magyar misszióban korábban szolgáló Michels Antal római katolikus papot kérdeztük a határon túli karácsony megünnepléséről.

Michels Antal atya Kárpátalján szerzett tapasztalatait megosztva a Vasárnap.hu-nak elmondta, hogy jellemzően a vegyes vallású házasságok okán a határon túl a karácsony meghosszabbodik. A családok alkalmazkodva mindkét rítushoz, az ünneplést már december huszonötödikén elkezdik, és csak január közepén hagyják abba. A családok kölcsönösen meghívják egymást, és egy hónapon át megáll minden, mert csak ünnepelnek.

Ukrajnában több rítus is megfér egymás mellett. A katolikusok, az ortodox keresztények, a görög katolikusok és a reformátusok képeznek nagyobb egyházi közösségeket.

Korábban ez az együttélés korántsem volt ilyen kiegyensúlyozott

– mutatott rá Michels atya. Az államegyháznak is tekintett keleti ortodoxok az ötvenes években kisemmizték a görög katolikusokat, akik jelenleg nagy lendülettel igyekeznek hamvukból feltámadni.

Az is nehezíti a vallási diverzitás szövevényes hálóját, hogy pár hónapja a Moszkvai patriarchátus ünnepélyesen kiátkozta a kijevit, akit viszont Moszkvával szemben a konstantinápolyi pátriárka elismert.

A családok szintjén megélt vallásosság ennél sokkal békésebb.

Emiatt az ünnep – mindenkire való tekintettel – egy hónapon át minden nap tart.

A katolikusok inkább a megtestesülésre koncentrálnak, a keleti egyházhoz tartozók tekintetüket pedig már húsvét felé fordítják. Gesztusértékű közeledésnek is felfoghatjuk, hogy Ferenc pápa Vízkereszt ünnepét a kötelező főünnepek közé emelte a katolikus egyházban is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre