Nem akármilyen karácsonyi ajándékot kapnak a britek Brüsszeltől

Már éppen kezdtek enyhülni a kedélyek az Egyesült Királyságban a karácsony közeledtével. Hiszen Theresa May brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a január 7-én kezdődő héten folytatják csak a brexit feltételeiről szóló vitát. Aztán jött az Európai Bizottság.

Megkezdték ugyanis a megállapodás nélküli kilépés vészforgatókönyvére szóló cselekvési terv végrehajtását.

A Bizottság azzal indokolta döntését, hogy az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi, hogy megerősítik-e a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást. Magyarán a Bizottság mindösszesen egy áldozat, akinek meg kellett kezdenie a megállapodás nélküli kilépés esetén alkalmazandó, rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervének végrehajtását.

Szegény Bizottság.

A tájékoztatásuk szerint a döntést az is indokolta, hogy az Európai Tanács múlt héten – zárónyilatkozatában – arra szólította fel a Jean-Claude Juncker vezette testületet, hogy minden szinten és minden eshetőség tekintetében fokozzák a felkészülést a megállapodás nélküli kilépésre. Így csak a kötelességüket teljesítik.

A csomag 14 intézkedést tartalmaz azokon a területeken, ahol a megállapodás nélküli Brexit jelentős zavart okozna a 27 tagú EU polgárai és vállalkozásai számára. E területek közé tartoznak többek között a pénzügyi szolgáltatások, a légi közlekedés, a vámügyek és az éghajlat-politika.

(Forrás: MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre