Átadja a helyét a kommunista püspököknek a kínai földalatti egyház két püspöke

A kínai kommunista állampárt és a Szentszék közös erővel helyezték nyomás alá a kínai földalatti egyház két Rómához hű püspökét. A szentszék 2017 októberében levélben, decemberében pedig már egy diplomáciai küldöttséggel kérte nyugdíjba vonulásra Shantou püspökét, Peter Zhuangot – írta meg az Asia News-ra hivatkozva a Katolikus Válasz.

Ugyanígy Joseph Guo Xijint, Mindong püspökét arra szólították fel, hogy segédpüspökként szolgálja tovább az egyházmegyét. A két törvényes püspök helyére két törvénytelenül felszentelt kommunista püspököt, Joseph Huang Bingzhang-ot és Vincent Zhan Silu-t kívánták helyezni.

A két kommunista püspök idén szeptemberig kiközösítés alatt állt. A szentszék és a kínai kormány között szeptember 22-én kötött egyezmény keretében azonban az ő és hat további állampárti püspök kiközösítését Ferenc pápa feloldotta.

https://s4c.news/2018/09/23/tortenelmi-megallapodas-kina-es-a-vatikan-kozott/

A két püspök a beleegyezését írásba is adta egy, a pekingi Diaoyutai Állami Vendégházban rendezett találkozón, amelyen a Szentszéket Claudio Maria Celli érsek, a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának korábbi elnöke képviselte. Celli érsek Vatikán és Kína közötti tárgyalások közvetítője 2014 óta, amikoris a két állam ismét felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. A találkozón az érsek jelentette be azt a szentszéki határozatot is, hogy a két földalatti püspök helyét Joseph Huang Bingzhang és Vincent Zhan Silu veszi át.

A kínai kommunista kormányzat és az Apostoli Szentszék közötti megállapodás rendkívül megosztó, ugyanis vannak, akik attól tartanak, hogy a földalatti kereszténység gyengülése veszélyezteti a Krisztusban hívők közösségét az országban, a kommunista hatalom összefonódása az egyházzal pedig kontroll alatt fogja tartani az így sem túl erős lábakon álló vallásszabadságot.

A teljes írás magyar nyelven ide kattintva olvasható. 

Kép: Peter Zhuang püspök (La Croix)


Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb