Ez történt hétfőn az MTVA székházánál

Több országgyűlési képviselő ismét bement az MTVA épületébe, ezt ugyanis megtehetik minden középület esetében. A tüntetés hivatalosan véget ért, a demonstrálók viszont maradtak.

LEGFRISSEBB

Index 21:25  azt írja, hogy több részre oszlott a tömeg. Egy részük az MTVA székház előtt van még mindig, a Jobbik a Bojtár utca felé indult meg, a Momentum pedig pár száz emberrel a Szentendrei úton áll a Hír TV előtt.

***

Index 21:00 arról számolt be, hogy az ellenzéki képviselők kivonultak az MTVA székházából, csatlakoztak a tüntetőkhöz, majd elindultak a tömeggel együtt a Hír Tv-hez.

***

MTI 19:54: A Századvég szerint az ellenzéki képviselők, akik áldozatként állítják be magukat félretájékoztatják a közvéleményt. Politikai elemzésükben azt írták, hogy a képviselők mentelmi jogukra hivatkozva törtek be és zavarták meg egy nemzetbiztonsági szempontból különlegesen védett intézmény működését, ez pedig bűncselekménynek számít a törvény értelmében.

***

hvg.hu 19:41 azt írja, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos feljelentést tett, hivatalos személy elleni erőszak miatt. Azt állítják, hogy a fogvatartás is megvalósult, mikor nem engedték ki. Ezen felül a Strasbourgi bírósághoz is fordulnak. 

***

Index 19:20 azt írja, hogy a tüntetés hivatalosan véget ért, amit Horváth András egykori NAV-ellenőr, a demonstráció szervezője jelentett be, a tüntetőket egyúttal arra kérte, hogy a rendőröket ne bántsák. A demonstrálók viszont nem akarnak hazamenni, háromnegyedük ott maradt az MTVA székház előtt. 

***

Pestisracok 19:00:

– Anett Anett kapcsold már ki! K…. erős kép lenne hogy lefekszünk a lépcső elé és tarkóra rakjunk a kezünket. Jó? Ez most komoly, csináljuk meg! Benne vagy?

Ez hangzik el a Bősz Anett, a Liberálisok képviselője által készített élő felvételben. A pestisracok.hu-n megjelent cikk hívta fel rá a figyelmet, hogy a véletlenül bekapcsolva hagyott élő felvételen Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője társait biztatja a manipulatív kép elkészítésére. 

***

18:55: Egymás után szólalnak fel az ellenzék vezetői. Tóth Bertalan MSZP elnök, Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szél Bernadett és Fekete-Győr András a Momentum elnöke is beszédet tartott.

***

17:50 vasarnap.hu: Újabb tüntetést szervez az ellenzék “Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon!” címmel ma este 18 órára az MTVA székház elé.

***

MTI 17:07: Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, mert szerintük több országgyűlési képviselő mentelmi jogát is megsértették az MTVA székházában.

***

MTI 16:56: Feljelentést tesz az MTVA, valamint a Kunigunda utcai épületet védő biztonsági szolgálat, mert az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egyike megsérült.

***

OS 16:45: Az MTVA közleményében azt írja, hogy mindenben biztosította azokat a jogokat, amelyek az országgyűlési és európai parlamenti képviselőket megilleti, ők azonban meg akarták szakítani a közmédia adásait, át akarták venni a stúdiók feletti irányítást. Ennek a célnak az elérése érdekében erőszakot alkalmaztak, intézkedésre kényszerítették az épület védelmét ellátó biztonsági szolgálatot. Az épületben tartózkodásukat az MTVA jogszerűtlennek minősítette és birtokvédelmet kér, mivel magatartásuk ellentétes volt a közmédia belső rendjével. 

***

OS 16:41: Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, valamint Demeter Márta és Keresztes Lóránt, az LMP társelnökei az Országos Rendőr-főkapitányságon kértek tájékoztatást az MTVA-ban történtekről. Állításuk szerint az MTVA székház épületében az ellenzéki országgyűlési képviselőkkel szembeni erő alkalmazása a fegyveres biztonsági szolgálat részéről jogi vita tárgyát képezi. A hatályos jogszabályok értelmében nem egyértelmű, hogy meddig terjednek a képviselői jogosítványok és meddig a biztonsági szolgálat hatásköre. Az ORFK arról számolt be, elképzelhetetlen, hogy a rendőröket ne engednék be az épületbe vagy ne lépnének közbe, amennyiben szükséges a rendőri fellépés. A feljelentések kivizsgálása országgyűlési képviselők esetében nem a rendőrség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség hatásköre. Az ügyeletes tábornok elmondta, hogy a holnapi Nemzetbiztonsági bizottsági ülésen részletesen beszámolnak az eseményekről.

***

MTI 14:57: Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az Országgyűlés épületében botrányt okozó ellenzéki képviselők az MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal visszaélhettek pozíciójukkal. Szánthó Miklós úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki képviselők azt a rendzavaró stílust csatornázták be az épületbe, melynek erőszakos utcai formáját az elmúlt napokban maguk is gerjesztették. Szerinte a kiscsoportos tüntetők és az őket tüzelő ellenzéki politikusok a valóságtól elrugaszkodott véleménybuborékban élnek, mert valójában egy szűk, marginális csoport agresszív, a balliberális média által látványosnak beállított akciójáról van szó. Az országgyűlési képviselői státusz pedig senkit sem jogosít fel bűncselekmények elkövetésére, sőt, a képviselői mandátum elengedhetetlen feltétele a törvények betartására és betartatására vonatkozó eskü letétele.

***

Index 14:23 azt írta, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos feljelentést tettek, amiért mint két független képviselőt eltávolították őket a biztonsági őrök a közmédia épületéből. A rendőrségi feljelentés indoka a hivatalos személy elleni erőszak volt – írta Szél Bernadett a Facebook-oldalán.

***

14.00 vasarnap.hu: A köztelevízió épülete előtti demonstrációval és az azt követő, székházon belül történt incidensekkel kapcsolatban kértük Harrach Péter KDNP-frakcióvezető véleményét.

Vasárnap.hu: Mi a véleménye a televízió székházánál történt eseményekről?

Harrach Péter: Úgy látom, hogy az ellenzéki képviselők a saját politikai tehetetlenségüket agresszivitással igyekeznek pótolni. Az az utcai erőszak, ami folyamatosan, immár napok óta zajlik, amit az ellenzéki politikai vezetők, képviselők még tovább generálnak, megengedhetetlen.

Vasárnap.hu: Van-e joguk a képviselőknek mindazokhoz a cselekedetekhez, amelyeket megtettek?

Harrach Péter: Számomra nyilvánvaló, hogy túllépték az ellenzéki képviselők a képviselőknek biztosított jogok határait. Egy képviselő bemehet az intézményekbe és ott felvilágosítást is kérhet, de az, hogy az ott folyó munkát zavarja, megakadályozza, és olyan megnyilatkozásokat tegyen, amikre egyes politikusok elragadtatták magukat, ez megengedhetetlen, az pedig pláne vérlázító, hogy erőszakosan lépjenek fel a személyzettel szemben… Mint kiderült, a korlát átlépése és hasonló dolgok, amiket műveltek, nem csupán ízléstelenek és nevetségesek, de ezek által még a képviselői jogok önkényes túlterjesztéséről is szó lehet.

Vasárnap.hu: Lesz-e következménye ennek a magatartásnak a Parlamentben?

Harrach Péter: Itt tulajdonképpen két kérdés merülhet fel. Egyrészt az, hogy mit tehet a Parlament vezetése a képviselők megengedhetetlen viselkedésével szemben, gondolok itt a szerdai eseményekre.

Erre azt lehet válaszolni, hogy megvannak a házelnök lehetőségei a meg nem engedhető cselekmények büntetésére, ezek elsősorban tiszteletdíj megvonások illetve aznapi kitiltás a parlament munkájából. Ez meg is történt, mikor vállalhatatlanul viselkedtek.

A másik kérdés az, hogy morális és politikai szempontból hogyan kell ezt kezelni? Ha visszaemlékezünk, 1904-05-ben történtek már olyan események, amik az obstrukció folytatásaként törvénytelennek minősültek, akkor még a Parlament berendezését is összetörték.

Azóta több mint száz éve eltelt és ilyen idő közben nem történt a magyar Országgyűlés termében, de amióta képviselő vagyok, sőt mondhatom a rendszerváltás óta, kirívóan példátlan eseménynek számít az ellenzékiek magatartása. Ez a kis történelmi visszapillantás is azt mutatja, hogy ezzel az eszközzel csak nagyon ritkán és akkor sem megengedhető módon éltek olyan képviselők, akiknek a saját tehetetlenségükben, vagy a frusztrált állapotukban csak az agresszivitásuk tört a felszínre.

***

13:00 Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírót megkérdeztük, aki egyelőre csak egymondatos választ tudott adni érdeklődésünkre: szerinte amit most az ellenzéki képviselők a televízió székházánál művelnek, az „egészen biztosan törvényellenes” – válaszolta lapunknak, de hamarosan hosszabban is kifejti véleményét.

***

Index 12:50: Papp Dániel (az MTVA vezetője) Kiss Anita, Óbuda önkormányzatának jegyzőjét kérte fel a székház eredeti birtokállapotainak helyre állítására. A demonstráció Papp szerint napról napra veszélyesebb méreteket ölt, zavarják az MTVA munkatársait. A jegyző közölte, hogy birtokvédelmi eljárást indított, mert ez a kötelessége. A jelen lévő képviselők a hivatalos személyt kinevették.

***

MTI 12:23: A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormányellenes tüntetések már nem egyes törvények ellen zajlanak, a demonstrálók célja az, hogy

„ez a rendszer úgy, ahogy van, megbukjon”.

Gyurcsány Ferenc a DK hétfői fővárosi ételosztásán arról beszélt, hogy az ország megelégelte „mindazt a gyalázatot, törvénytelenséget, hatalmaskodást”, amit az Orbán-kormány az elmúlt nyolc évben elkövetett.

Az utóbbi napokban az ellenállás kibontakozott, most nem szabad megtorpanni, mert a parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzék közös fellépése sikerre vezethet – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a rendszer megbuktatása a cél, hogy új szabályok, új törvények alapján, „tisztességes választásokon” olyan parlament jöjjön létre, „amely valójában tükrözi a népakaratot”.

Az ellenzék folytatja a tüntetéssorozatot, hétfő este hat órától újra az utcán lesznek – mondta a pártelnök.

***

Index írta 10-kor: Bent vannak még a székházban a stúdió előtt: Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Korózs Lajos, Oláh Lajos, Molnár Zsolt, Niedermüller Péter, Harangozó Tamás, Varjú László, Szanyi Tibor, Gréczy Zsolt, Ujhelyi István. Az épületben tartózkodó ellenzéki képviselők azt szeretnék, ha a petíciójukat beolvasnák a tévében, illetve tudnának találkozni a közmédia vezetőjével. A biztonsági őrök azon vannak, hogy ne nagyon tudjanak az épületben mozogni, a stúdióba bemenni. A rendőrség sem kint, sem bent nem avatkozott be, a rendőröket be sem engedik az épületbe.

***

MTVA közleménye 10 órakor: Az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt az MTVA feljelentést is tett a rendőrségen. Reggel aztán a képviselők ismét megpróbáltak bemenni a munkaterületekre. Rendszeresen zaklatták az MTVA munkatársait, a folyosókon kergették a dolgozni érkezőket. Hadházy Ákos megpróbált egy lépcső korlátján átmászva üzemi területre behatolni. A biztonságiak figyelmeztették, felszólították, de nem állt el szándékától, végül a belekapaszkodó Szél Bernadettel együtt eltávolították az épületből.

A képviselők viselkedése, fenyegető magatartása félelmet keltett a közmédia munkavállalóiban. Folyamatos igaztalan vádaskodásaikkal, csúsztatásaikkal megpróbálták lejáratni az intézményt.

***

888.hu írja 9 órakor: Reggel előbb Hadházy Ákos hajtott végre akrobatikus mozdulatokat, hogy megzavarja az élő adást, s hogy beolvassa az agresszív csoportok követeléseit. Majd a „független” képviselő lefeküdt a földre, mondván: ő onnan nem távozik. Később a köztévé biztonsági őrei többször illedelmesen megkérték a képviselőket, hogy hagyjanak fel a provokációval és az élőzéssel, ők azonban ennek nem tettek eleget, s a már-már önkívületi állapotba kerülő Hadházyt kivitték a székházból. Eközben egykori párttársa, Szél Bernadett igyekezett úgy beállítani az esetet közvetítésében, mintha erőszak érte volna őket.

***

Index azt írta 7 órakor, hogy Szél Bernadettet és Hadházy Ákost kitessékelték az épületből, ami megviselte őket. Ahogy mondta – „ők egyáltalán nem voltak erőszakosak”.

***

Újra megmozdulást szerveztek vasárnap délután a túlóratörvény ellen. A Hősök terén gyülekező tömeg az Alkotmány utcáig vonult, majd a beszédek meghallgatása után a közmédia óbudai központjáig mentek. A velük vonuló ellenzéki képviselők bementek az MTVA épületébe, élő adásban szeretnék felolvasni követelésüket. Az épület előtt a rendőrök oszlatták a tömeget a Police.hu tájékoztatása szerint előállítás nem történt, viszont több demonstráló megsérült.

Demonstráció az MTVA Kunigunda utcai székházánál 2018. december 17-én.
MTI/Mohai Balázs

Három országgyűlési választás után a kétharmados vereséget szenvedő baloldali erőknek úgy tűnik nem maradt más választásuk, minthogy erőszakos módon ragadják meg a hatalmat. A legfrissebb felmérések szerint a Fidesz-KDNP jelenleg is kétharmados többséget szerezne, úgyhogy az ellenzék és annak több politikusa (Fekete-Győr András, Tordai Bence, Nyakó István és Sneider Tamás) nemcsak egyértelműen kiállt, hanem tevőlegesen is részt vesz az utcai demonstrációkban, amelyek lassan már-már csatatérré teszik a fővárost. Gyakorlatilag ezzel a magatartással kinyilvánították, hogy igazában nem hisznek a demokráciában, és abban, hogy az emberek többségét parlamentáris eszközökkel képesek még maguk mögé állítani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre